Rayuan Kes Najib Ambil Masa Bertahun

CYBERJAYA – Keseluruhan proses rayuan hingga ke Mahkamah Persekutuan akan mengambil masa dalam setahun.

Perkara itu dimaklumkan oleh pasukan pendakwaan dalam perbicaraan jenayah berkaitan dana SRC International Sdn Bhd (SRC).

Timbalan pendakwa raya (DPP) V Sithambaram berkata demikian ketika ditanya mengenai perkara itu setelah Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mensabitkan bekas perdana menteri Najib Razak atas tujuh tuduhan jenayah yang berkaitan dengan SRC International itu. Milik Negara Itu.

“Saya menganggarkan bahawa proses rayuan di Mahkamah Rayuan akan berlangsung antara empat hingga lima bulan, dan setelah itu, ia akan pergi ke Mahkamah Persekutuan di mana ia memerlukan empat hingga lima bulan lagi.

“Jadi semuanya harus … jika rekod sudah siap dan penghakiman sudah siap, dalam satu tahun,” katanya.

Mahkamah Tinggi semalam mendapati Najib bersalah atas tiga pertuduhan kesalahan pengubahan wang haram, tiga pertuduhan kesalahan pecah amanah, dan satu tuduhan penyalahgunaan kuasa.

Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali kemudian menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun kerana salah guna kuasa, dan masing-masing 10 tahun untuk enam kesalahan lain; yang semuanya akan dijalankan serentak, menjadikan tempoh sebenar bagi kesemua kesalahan adalah 12 tahun.

Hakim juga mendenda Najib sebanyak RM210 juta kerana penyalahgunaan kuasa.

Setelah penghakiman itu, Najib dan pasukan pembelaannya yang diketuai oleh Shafee Abdullah telah mengajukan penangguhan hukuman sementara menunggu rayuan di Mahkamah Rayuan.

“Kami tentu saja akan membuat rayuan kedua-dua sabitan, dan juga hukuman, dan kami yakin kami mempunyai peluang baik untuk kedua-duanya,” katanya.q

ep2p-5small