Panduan mendaftar eWallet & penebusan ePenjana RM50

Dalam Belanjawan 2020 kerajaan telah memperuntukkan RM450 juta balik perlaksanaan insentif eTunai Rakyat.Melalui program ini, setiap rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas dan berpendapatan RM100,000 ke bawah setahun layak menerima RM30 kredit dompet digital atau eWallet.

Sebelum ini kerajaan interim di bawah Tun Mahathir ada mengumumkan dana tambahan dalam bentuk e-tunai sebanyak RM50 khas untuk semua penerima BSH.

Panduan mendaftar eWallet

Dana telah disalurkan secara automatik pada bulan Mei lepas dengan syarat anda sudah memiliki akaun eTunai masing-masing.Namun pemberian dana tersebut terbantut setelah berlaku pertukaran kerajaan yang kini dipimpin oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Semalam dalam  Pelan Pemulihan Semula Ekonomi Negara, kerajaan telah memperkenalkan ePenjana yang menyediakan insentif tambahan sebanyak RM50 yang akan dikreditkan ke akaun eWallet anda pada bulan Julai nanti.

Antara dompet digital yang terpilih bagi perlaksanaan program ini ialah Touch n Go eWallet, Boost dan juga GrabPay.

Panduan mendaftar eWallet

Sebelum itu, pastikan anda sudah memiliki akaun dompet digital tersebut.Caranya anda hanya perlu download, daftar dan buat pengesahan IC untuk menggunakannya.

BOOST – ANDROID, IOS

  1. Download app Boost terlebih dahulu di appstore/googleplay
  2. Masukkan butiran yang diperlukan dan ikut arahan selanjutnya.
  3. Upgrade kepada Boost Premium.
  4. Sahkan atau verify akaun Boost.
  5. Dapatkan RM5 cashback jika anda berbelanja RM10 yang pertama.

GRAB – ANDROID, IOS

  1. Download app Boost terlebih dahulu di appstore/googleplay
  2. Masukkan butiran yang diperlukan dan ikut arahan selanjutnya.
  3. Upgrade kepada Boost Premium.
  4. Sahkan atau verify akaun Boost.
  5. Dapatkan RM5 cashback jika anda berbelanja RM10 yang pertama.

TOUCH ‘N GO EWALLET – ANDROID, IOS

Bagi TNG eWallet, sila masukkan kod 6P08UL1JQP ketika pendaftaran untuk dapat RM10 secara PERCUMA!

Untuk kumpul mata sambil menikmati pelbagai cashback, pastikan anda gunakan kad BigPay bersama eWallet anda.

Caranya mudah sahaja:

STEP 1
Mula-mula install apps *BIGPAY* kat dalam Play Store atau App Store

STEP 2
Lepas tu apply kad BigPay ni guna handfon kita j

STEP 3
Masukkan kod ni 6P08UL1JQP untuk claim *RM10 PERCUMA* dari Air Asia. Tak ambik ni rugi la, siapa nak bagi duit free?

STEP 4
Dah selesai semua, top up RM20 untuk aktifkan kad. Top up ni boleh guna kad kredit or online banking. Dah settle.
*Once activate, dalam account ada RM10(referral code)+RM20 =RM30

STEP 5
Kad tu dia akan pos ke alamat kita, dlm 5 – 7 hari bekerja dah sampai, tak payah bayar apa-apa utk pos. Tunggu je kad sampai kat rumah sambil goyang kaki.

ep2p-5small