My Kuali: Setahun sekali

dan keputusannya….

hari ke 84 dan terakhir pkp/pkpd dan esok bermulah pkpp hingga 31 august 

Allahuakbar… the result for my yearly health screening… susahnya nak jaga kesihatan sendiri kan.. setahun sekali kak rose buat blood screening ni untuk tengok tahap mana kesihatan diri sendiri.. dulu memula kak rose akan buat setiap hujung tahun, then last year stat delay hingga bulan march. dan kali ni laaaaagi lah lambat baru dapat buatnya… memang nak buat masa bulan march hari tu, tapi tetiba ada PKP dan memang tak berani nak keluar pun masa tu… so terus lah delay hingga lepas raya seminggu baru dapat buat…

 dan bila lepas puasa dan raya,  memang susah lah sikit nak jaga pemakanan… masa berbuka pun selalu jer makan yang manis2 dan bergoreng segala.. lepas tu raya pulak dengan rendang ketupat bagai.. dapat lah result yang sangat tak bagus nih.. tapi doktor kata masih ok jer keputusan ni cumanya ESR tu tinggi mungkin sebab kak rose ni masih nursing sakit lutut tu agaknya… walaupun dah tak sakit, tapi bila bangun ada bunyi macam something is not right cam tu.. krrreeekkk cam tu lah lebih kurang bunyinya… doktor pun gelak jer bila kak rose kata cam tu… tak tau nak explain camner sebenarnya!

 

 2nd page ni pun semuanya ok keputusannya, Alhamdulillah..

 page ni yang sangat menakutkan… compare to last year’s result memang jauh sangat bezanya..very bad result for LDL tu… dan lepas tu no choice, doktor soh makan ubat untuk turunkan bacaan kolesterol jahat tu!… continue with susu omega dan oats dan juga dengan harapan akan kembali berbrisk walk lah pepagi tu. tapi masa ni masih ragu2 nak keluar berjalan, so buat jer atas tread mill lah dulu..harap istiqomaha lah. yang bagusnya gula dalam darah ada lebih baik sket daripada last year. walaupun masa bukak puasa tu hari2 minum teh o dan kuih manis2, so syukur Alhamdulillah masih baik bacaannya.

 yang ni pun semua ok keputusannya..cuma tang kolesterol jahat tu lah yang sangat tak bagus resultnya… kan dah kena makan ubat, so dcktor soh datang buat semula test in three months time.. harap2 nanti dapat keputusan yang bagus lah. rasa sangat jelous dengan keputusan ujian darah en asben yang sangat bagus… not a single item pun yang highlighted! kawan2 dah buat health screening tak? semuga kita semua sentiasa diberikan kesihatan yang baik dengan kita sendiri cuba jaga diri sendiri dengan sebaiknya…

ep2p-2