My Kuali: Bubur pulut hitam

Asalamualaikum dan salam jumaat penghulu segala hari

semuga kawan2 yang singgah kat sini semuanya baik baik saja..

 kalau dulu sebelum pendemic covid 19, tiap pagi jumaat kami kariah mesjid kat sini akan bergader2 untuk bacaan surah Al-Kahfi beramai2… dan yang pastinya gebang2 setelah seminggu tak berjumpa dan juga makan2 pot luck selepas bacaan tu… sangat ternanti2 waktu tu untuk kami2 yang memang tak keluar berkerja ni.. ini lah masanya kita bejumpa selain adanya kuliah dimesjid dan juga kelas mengaji yang perlu dihadiri… so sekarang ni miss semua tu..semuanya dilakulan bersendirian kat rumah jer! berkumpulan ramai2 masih belum dibenarkan dan mesjid jugak belum dibuka untuk orang ramai..Insya Allah masanya akan tiba untuk semua kegiatan kembali normal.. Aamiin

dek rindu nak buat kuih hari jumaat, ni lah tepek bubur kacang yang kak rose buat untuk kami minum petang.. since en asben pun kerja separuh hari dan berselang hari sepanjang pkp, jadi kenalah jugak sediakan menu untuk minum petang… dan berselang hari masak untuk lunch pulak.. itu lah kerja tukang masak kan.. jom tengok resepi bubur pulut hitam ni..

Bahan :
1 cawan beras pulut hitam ~ direndam (lagi lama lagi elok)
6 cawan air
5 sudu besar gula
sedikit gula nisan
secubit garam
3/4 cawan santan fresh
2 helai daun pandan
sedikit santan fresh (extra) yg ni kak rose tak bubuh

 Cara:
Masak beras pulut hitam bersama air dan daun pandan hingga beras empuk (dgn api sederhana).
Masukkan gula, gula nisan dan secubit garam.Masak lagi hingga gula hancur.
Kemudian masukkan santan dan masak seketika lagi.
Padamkan api.
Hidangkan dlm mangkuk dan masukkan sedikit santan fresh diatasnya (x letak)

ep2p-5small