My Kuali: Kuih rengas

macam2 nama kuih ni..ada yang panggil kuih rengas, ada juga kata kuih kasturi

apa2 jer la kan… yang pasti sama jer kuihnya cuma nama lain2 ikut tempat dimana dia berada kot… dan musin pkp ni macam2 menu yang keluar untuk minum petang kami… dari tak rajin, kena jugak buat kuih2 yang mudah cenggini… stock frozen tempura, fries dan wedges ada  banyak tapi kan tak nak la asik makan yang seakan fast food cam ni kan.. so merajinkan diri lah kekdahnya.. jom tengok resepi nya, terima kasih kawan yang bagi resepi simple ni, tapi manis ya amat… so kalau kawan2 memang tak suka manis2 tu, sila lah kurang kan sukatan gula tu ya..

untuk inti kacang

2 caw/400gm kacang hijau (di rendam hingga kembang)

2 caw air

2 caw gula (a bit too sweet for me, len kali kena kurangkan ni…)

1 caw kelapa parut putih (kak rose suka lebih kelapa, lemak!!)

 

Cara…

Toskan kacang.Masukkan kacang dlm rice cooker dan masukkan 2 caw air

Masak mcm masak nasi..bila dah kering masukkan kelapa dan gula dan di kacau rata

Biar “keep warm” hingga kering

Dah sejuk ambil inti seberat 10 gram dan bulatkan.. buat sampai habis..simpan dlm peti sejuk.

 

Bahan Batter [Gorengan]


1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
1 s/k kunyit serbuk
1/2 s/k air kapur
air secukupnya
sedikit garam
minyak utk menggoreng

 

** sukatan ni memang dapat banyak, so kak rose goreng separuh masak dan frozenkan, bila2 nak makan just refry. mudahkan.

ep2p-2