Penerbit Buku Sejarah Mohon Maaf Selepas Dikritik Kaitkan CIA Punca Serangan 911 – SUARA TV

PARIS – Sebuah syarikat penerbitan di Perancis memohon maaf selepas buku teks sejarah yang diterbitkan menyatakan tragedi 11 September 2001 (911) merupakan serangan yang dicetuskan oleh Agensi Perisikan Pusat (CIA).

Teori konspirasi yang pada awalnya di bantah oleh sekumpulan guru sekolah sebelum isu itu diperbesarkan oleh media sosial.

Buku Sejarah Abad ke-20 yang dikeluarkan dalam bentuk ‘flash card’ untuk kegunaan penuntut sarjana muda.

Melalui laman webnya, penerbit berkata, ungkapan itu tidak sepatutnya ditulis begitu.

“Frasa ini yang menyuarakan teori konspirasi yang tidak mempunyai asas fakta yang boleh digunakan dalam karya ini, tidak mencerminkan kedudukan editorial sama ada penerbitan Ellipses atau pengarang,” katanya.

Buku teks itu digambarkan sebagai bahan bacaan lengkap pada abad yang lalu dalam sejarah Perancis, Eropah dan dunia.

Ia ditulis oleh Jean-Pierre Rocher, guru sejarah dan geografi lulusan Universiti Sains Po di Paris dan digunakan untuk siswa Sains Po serta pelajar-pelajar di institusi pengajian tinggi.

Buku itu dipasarkan pada bulan November tetapi frasa CIA itu disedari oleh anak seorang guru.

Pengarang menjelaskan konteks itu pada muka surat 204 tentang kewujudan kumpulan al-Qaeda dan serangan pengganas pada 11/9/2001 ke atas New York dan Washington.

“Acara’ global ini – tidak diragui lagi telah dirancang oleh CIA untuk meluaskan pengaruh Amerika Syarikat di Timur Tengah? – melebarkan simbol kekuatan Amerika di wilayahnya sendiri.”

Ayat itu didakwa satu pembohongan oleh laman web Conspiracy Watch, sambil mencadangkan terdapat kontroversi menyelubungi 11 September 2001.

Kisah itu diambil oleh laman web Conspiracy Watch, yang mengadu bahawa hukuman itu secara palsu mencadangkan terdapat beberapa kontroversi yang mengelilingi 11 September.

Ia menunjukkan bahawa satu tinjauan yang dijalankan oleh Ifop pada Disember 2018 mendapati bahawa 21% orang di bawah 35 menyokong bahawa kerajaan Amerika Syarikat S terlibat dalam serangan itu dan ini adalah kumpulan umur yang disasarkan oleh buku teks.

Seramai 2,997 orang awam kehilangan nyawa mereka dalam serangan itu.

Lebih dari 18 tahun selepas 19 pengikut al-Qaeda merampas pesawat dan merempuh Pusat Dagangan Dunia (WTC), Pentagon dan sebuah lapangan di Pennsylvania, seorang lelaki yang digelar arkitek serangan itu dijangka muncul di mahkamah tentera AS minggu ini.

Khalid Sheikh Mohammed sedang ditahan di Guantanamo Bay dan merupakan sekutu dekat Osama bin Laden.

Penerbit Perancis Ellipses berkata, pengarang buku teks itu akan mengeluarkan ayat tersebut dan melakukan pembetulan.

ep2p-5small