SAMAN FELDA MENCURIGAKAN – SUARA TV

Tindakan Lembaga Pembangunan Tanah Persekutuan (Felda) dan anak syarikatnya memfailkan saman terhadap dua bekas pengerusi Felda, Mohd Isa Abdul Samad dan Shahrir Abdul Samad, syarikat pemaju hartanah Synergy Promenade Sdn Bhd (SPSB) serta 18 yang lain untuk mendapatkan perintah bagi membatalkan dengan serta-merta semua instrumen pindah milik tanah di Jalan Semarak sangat mencurigakan.

Menurut Penganalisis Politik dan Kolumnis Sinar Harian, Ab Jalil Backer, pengumuman saman yang kononnya berbilion ringgit dibuat pada hari terakhir kempen PRK Tanjung Piai merupakan langkah terdesak untuk mempengaruhi orang Melayu. 

Ab Jalil menulis dalam hantaran Facebooknya, 

Isu pembangunan Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) bukan perkara baharu. Ia telah berlarutan sejak sebelum PRU lepas lagi. Selepas PRU keadaan menjadi lebih buruk apabila pengurusan baharu tampak seperti mahu turut mengambil kesempatan.

Yang agak melucukan mengapa Felda memfailkan saman hari ini? Sehari sebelum pengundian PRK Tanjung Piai?

Saman pula bukan sahaja antara Felda dengan Pemaju tetapi juga ke atas bekas Pengurus Besar Felda dan dua orang bekas Pengerusi Felda yang mempunyai pandangan berlainan mengenai projek ini.

Dengan menamakan Tan Sri Isa Samad dan Tan Sri Shahrir Samad dalam saman sivil yang kononnya mencecah berbilion ringgit mereka berharap rakyat akan terpengaruh dengan sandiwara ini dan mengundi Pakatan Harapan.

Hentikanlah menguruskan Felda mengikut keadaan politik.

Hidup peneroka kian susah, bantuan semua ditarik balik, malangnya Felda boleh membelanjakan jutaan ringgit untuk kos guaman projek yang sepatutnya memberi keuntungan jika ia berjaya disiapkan seperti dirancang.

Kalau orang kampung di Tanjung Piai mahu tertipu lagi dengan sandiwara lapuk kerajaan Pakatan Harapan ini terserahlah.

Pisau dan mentimun di tangan anda esok.

Bernama hari ini melaporkan Felda dan Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FIC) selaku plaintif memfailkan saman itu melalui e-filing Mahkamah Tinggi Sivil di sini menerusi firma guaman Lee Hishammuddin Allen & Gledhill dengan menamakan 21 mereka sebagai defendan.

Antara yang dinamakan sebagai defendan ialah ialah bekas Pengarah Besar Felda Datuk Faizoull Ahmad; bekas Ketua Pegawai Eksekutif FIC Mohd Zaid Abdul Jalil; Pengarah SPSB Abd Rahmas Soltan dan Noraini Soltan; SPSB dan Synergy Promenade KLVC Sdn Bhd (SPKLVC) ; bekas Pengarah Besar Felda Datuk Hanapi Suhada; bekas Pengarah Besar Felda Datuk Ab Ghani Mohd Ali; bekas Pengarah Tanah Felda Shahrizal Mohd Saleh; dan Pengarah Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Dalam writ saman dan penyataan tuntutannya, Felda memohon perintah untuk mengarahkan Pengarah Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan membatalkan dengan serta merta semua instrumen pindah milik tanah Semarak Felda daripada agensi itu kepada SPSB dan SPKLVC dalam tempoh 30 hari dari tempoh perintah tersebut.

Plaintif juga memohon deklarasi bahawa Surat Tawaran FIC, Surat Tawaran Felda, Perjanjian Pembangunan, Surat Kuasa Wakil, Perjanjian Sewa, empat Perjanjian Sewa Beli (empat SPAs) dan Memorandum Persefahaman tidak boleh dikuatkuasakan, batal atau tidak sah.

Dalam saman itu, Felda dan FIC menuntut ganti rugi rugi dan pampasan terhadap kesemua defendan untuk pelanggaran kewajipan fidusiari yang ditanggung terhadap Felda iaitu ganti rugi berjumlah RM1.062 bilion bagi nilai komersial tanah Semarak yang boleh diterima secara langsung daripada jualan tanah berkenaan.

Turut dimohon, antaranya pampasan dalam ekuiti untuk kerugian peluang komersial berjumlah RM562 juta sekiranya Felda menerima “MGR” berjumlah RM500 juta daripada Perjanjian Pembangunan itu.

Ia juga menuntut pampasan dalam ekuiti atas segala kos dan perbelanjaan yang akan ditanggung untuk merobohkan struktur yang dibina oleh SPSB dan untuk mengembalikan semula tanah kepada keadaan asal.

Kedua-dua plaintif turut menuntut ganti rugi RM1.5 bilion bagi keseluruhan liabiliti sewa di bawah Perjanjian Sewa jika ia tidak diketepikan, ganti rugi RM2.062 bilion selain menuntut ganti rugi bagi nilai komersial 17 lot tanah yang kononnya dijual di bawah empat SPAs itu serta kos.

ep2p-2