My Kuali: Serawa sagu nangka

entry diakhir January, 2019

 serawa sagu nangka.. manisan yang sedap dengan gandingan sagu dan nangka tu… dan nangka yang kak rose bawak dari jauh nun diseberang negeri… nangka ni kak rose beli dipasar narathiwat temph hari… plannya memang nak makan fresh cam tu… tapi bila dah kena serang sakit belakang tu, segala plan pun dah berubah… dan mil pun pesan jangan makan dulu, takut hangin satu badan nanti. sudahnya kami bawak balik dan betapa lah dia dalam freezer… hingga hari ini ade sedikit kerajinan nak buat serawa ni..

Bahan-bahan:
 
150gm sagu
Air secukupnya
1/2 cawan gula putih (ikutlah kemanisan yang disukai)
1 mangkuk santan kelapa (kak rose guna satu kotak santan)
Secubit garam
Daun pandan

Cara-cara:
1. Basuh dan toskan sagu.
2. Rebus air hingga agak mendidih.
3. Masukkan sagu dan kacau sehingga sagu kembang.


4. Tapis dan lalukan bawah air mengalir untuk buang kanji, ketepikan dulu
5. Masakkan santan dan gula bersama daun pandan hingga mendidih. kacau selalu

6. Masukkan semula sagu tadi
5. Masukkan hirisan nangka.
6. Kacu sebati dan biarkan mendidih seketika.  Sila adjust kemanisan ikut selera anda. 

 

lemak, masin dan manis… cicah pulak dengan roti gardenia putih….bertambah2 kak rose makan! tak per esok rajinkan diri g brisk walk lagi… n make sure to achived the target,tenthousandstepaday tu!

ep2p-2