NASA Balas Surat Budak 6 Tahun

“Anda perlu menyelesaikan masalah ini untuk saya,” tulis Lucy O’Connor, seorang kanak-kanak 6 tahun dari Ireland, kepada NASA.

Dalam suratnya, bagaimana hendak meminta status Pluto dinaikkan semula selepas diturunkan kepada planet kerdil pada tahun 2006.

“Saya rasa Pluto harus menjadi planet utama lagi seperti Mercury, Venus, Bumi, Mars, Musytari, Zuhal, Uranus, dan Neptunus; kerana dalam video berjudul ‘Mari kita berjumpa dengan planet-planet’ yang saya nampak, Pluto adalah pada terakhir, “tulis kanak-kanak yang juga bermimpi menjadi seorang angkasawan NASA dan mencari sebuah planet baru yang dinamakan Unicorn.

Dalam video itu, Cara melihat bahawa Pluto dilemparkan ke dalam tong sampah dan merasa takut dengan Bumi.

“Ini sangat jahat, kerana tiada seorang pun atau bahkan satu planet atau planet kerdil, boleh dibuang ke dalam tong sampah,” tulisnya.

Permintaan Cara ini mungkin sukar untuk direalisasikan, tetapi surat yang ditulisnya tidak sia-sia.

Pengerusi Divisi Ilmu Planologi NASA, James Green, menbalas suratnya.

Kapada Cara, Green menulis, saya setuju dengan anda bahawa Pluto sangat hebat malah ia turut mempunyai ‘hati’.

“Dunia sangat menarik dan sentiasa berubah.

“Pada saya, masalahnya bukan sama ada Pluto adalah planet atau tidak, tetapi fakta bahawa Pluto adalah tempat yang sangat menarik dan kita perlu belajar lebih banyak lagi.

“Saya harap anda dapat mencari sebuah planet baru dan saya percaya bahawa jika anda terus belajar dengan baik di sekolah, kami akan bertemu dengan anda di NASA,” tulisnya.

Sebenarnya Cara dibantu oleh gurunya yang telah menghantar surat itu ke ibu pejabat NASA pada April lalu.

Dia juga menghantar surat yang sama kepada Agensi Angkasa Eropah.

Beberapa bulan kemudian, dia berjaya mendapatkan balasan dari Green.

Dipetik Washington Post, Sabtu (17/2/2018), Green berkata bahawa dia menerima banyak surat setiap bulan dan sentiasa meluangkan masa untuk menjawab satu persatu.

Dia turut menjawab seorang lelaki dari Turki yang bimbang tentang kewujudan planet lain dalam sistem suria.

“Ini sangat menyeronokkan untuk dibaca. Baca surat seperti ini dan dapatkan peluang untuk mengetahui apa yang difikirkan kanak-kanak ini adalah pada masa lapang saya. Oleh itu, saya meluangkan masa untuk menjawab soalan mereka, “katanya.

Green juga memuji pengetahuannya mengenai Kuiper Belt Way dan menggalakkan impiannya menjadi angkasawan NASA.

Dia memberi contoh Nicola Fox yang dilahirkan dan dibesarkan di sebuah bandar kecil di England, dan kini seorang penyelidik di NASA dan Johns Hopkins University. Seperti Cara, kata Green, Fox bermula dengan sebagai seorang gadis kecil yang bermimpi mendarat di bulan.

Status Pluto

Sebenarnya, status penurunan Pluto ke planet kerdil bukanlah dari NASA, tetapi dilakukan Kesatuan Astronomi Antarabangsa.

Berdasarkan pertimbangan IAU, planet yang mengorbit matahari, mempunyai massa yang cukup bulat untuk tidak bersaing dengan saiz objek di sekelilingnya.

Pluto telah berjaya memenuhi kriteria pertama dan kedua tetapi gagal dalam kriteria ketiga.

Bagaimanapun, Cara tidak bersetuju.

Selain itu, terdapat banyak orang yang juga mahu memulihkan status Pluto ke planet lagi.

Malah tahun lalu, sekumpulan penyelidik NASA mencadangkan definisi planet yang lebih luas.

Dilaporkan dari USA Today 21 Februari 2017, Alan Stern sebagai penyiasat utama NASA bagi misi New Horizons untuk Pluto dan rakannya, mengemukakan cadangan kepada IAU dengan meminta seluruh objek menjadi bulat di ruang yang lebih kecil daripada bintang yang dianggap sebagai planet.-SuaraTV

ep2p-2