Bilakah Waktu subur perempuan setelah haid untuk rancang kehamilan?

Waktu subur perempuan setelah haid

Menganggarkan dan mengira tempoh subur wanita selepas haid adalah salah satu cara utama untuk mendapatkan anak. Itulah sebabnya untuk merancang kehamilan, anda perlu mempunyai rekod tempoh haid.

Kitaran haid adalah kitaran dari hari pertama haid hingga ke hari pertama haid yang akan datang. kitaran haid biasanya adalah setiap 21-35 hari. Hari pertama dalam satu kitaran haid adalah hari pertama haid berlaku.

Bilakah permulaan tempoh haid?

Haid  hari pertama bermula apabila dinding rahim jatuh dan menjadi darah, dan keluar dari faraj. Dalam tempoh haid,ovum atau sel telur akan menjadi banyak di ovari. Apabila ovum atau sel telur matang, ovari akan melepaskan telur,kejadian ini dipanggil ovulasi.

Bilakah ovulasi berlaku?

Secara umumnya ovulasi berlaku kira-kira 12 – 14 hari sebelum hari pertama haid. Sebenarnya, hari apabila ovulasi bergantung kepada kitaran haid anda. Sekiranya kitaran anda pendek, contohnya hanya 22 hari, maka ovulasi mungkin berlaku hanya beberapa hari selepas tempoh datang haid berakhir. Jadi, masa ovulasi boleh berbeza dalam setiap wanita. Untuk itu, adalah penting bagi anda mengetahui kitaran haid anda untuk menganggarkan masa ovulasi.

Bilakah Waktu subur perempuan setelah haid?

Tempoh subur anda adalah ketika ovulasi, kira-kira dalam masa lima hari sebelum ovulasi berlaku. Pada amnya tempoh subur wanita adalah 12 – 16 hari sebelum haid berikutnya. Dalam erti kata lain, wanita purata mengalami tempoh subur antara 10 hari ke 17 hari selepas hari pertama haidnya yang terdahulu. Ini adalah benar bagi wanita yang mempunyai kitaran haid biasa selama 28 hari. Walau bagaimanapun, jika kitaran anda berbeza, anda boleh cuba untuk belajar dan mengira bila tempoh subur anda.

Perkara yang menjadi cabaran secara amnya panjang tempoh haid wanita boleh berubah dari semasa ke semasa, biasanya berlangsung 2-7 hari. Keadaan ini menjadikan ovulasi boleh berbeza seminggu lebih cepat atau lebih perlahan daripada tempoh seterusnya.

Waktu kitaran haid

Disini kami ingin berkongsi proses lengkap ketika berlaku kitaran haid dari hari pertama(1) hingga ke hari 28:

 • Hari ke-1 hingga 5:Kitaran haid  berlaku kerana tiada persenyawaan atau anda tidak mempunyai kehamilan.
  Kadar progesteron dan estrogen adalah rendah.
  Suhu badan menjadi 35.5 – 36.6 darjah Celsius.
 • Hari ke-6 hingga 7: Otak menghasilkan hormon yang kemudian merangsang pembentukan sel telur atau ovum
 • Hari ke-8 (sehingga ke hari ke-12): Dinding rahim terus menjadi tebal  dan menyebabkan peningkatan sel pembuluh darah, sebagai persediaan untuk menerima telur yang disenyawakan.
 • Hari ke-10: lendir faraj menjadi tebal
 • Hari ke-12: Mukus faraj menjadi lebih terang, licin, dan elastik, yang menunjukkan bahawa ovulasi makin hampir Walaupun ovulasi masih beberapa hari lagi, hubungan intim yang dilakukan dalam tempoh ini boleh menyebabkan kehamilan kerana sperma boleh bertahan 2-5 hari di dalam badan wanita.
 • Hari ke-13: estrogen meningkat secara drastik sebelum menurun.
 • Hari ke-14: tahap estrogen mula menurun. Ini mencetuskan pengeluaran hormon lain yang menyebabkan ovari mengeluarkan sel telur. Ini dipanggil ovulasi. Telur boleh bertahan sekitar 12-24 jam.
 • Hari ke-15-22: jika persenyawaan tidak berlaku, pada amnya tempoh subur berakhir.Warna mukus berubah menjadi lebih pekat dan kelabu

Hari ke-25-27: Kerana persenyawaan tidak berlaku, tahap progesteron mula menurun dan lendir menjadipekat dan tidak akan dihasilkan

 

Hari ke- 28: tiada persenyawaan bermaksud kadar hormon estrogen dan progesteron terus menurun. Dengan penurunan tahap hormon ini, haid akan datang keesokkannya.

Dengan menganggarkan dan mengira tempoh subur selepas kitaran haid,anda dapat merancang kehamilan anda dan mengetahui kesihatan alat reproduktif anda.

 

Komen anda?

Komen

ep2p-5small