Nasib Warga Felda Lima Kali Lebih Baik Di Bawah Najib

Felda adalah penting. Sebab itu kerajaan melaksanakan agenda pembangunan dan transformasi untuk melonjakkannya ke tahap yang lebih tinggi.

Di bawah Datuk Seri Najib Tun Razak, pelbagai pembangunan dna strategi diatur untuk membangunkan Felda, apatah lagi Felda sememangnya dekat dengan hati beliau.

Felda diasaskan Allahyarham ayahandanya, Tun Abdul Razak Hussein dengan matlamat untuk pembangunan tanah dan penempatan semula penduduk dalam usaha membasmi kemiskinan melalui penanaman tanaman minyak sawit dan getah.

Kini matlamatnya telah berubah di mana pada zaman pentadbiran Najib, objektif utama adalah untuk menggandakan pendapatan peneroka.

Jika dulu pada masa Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri, pendapatan peneroka rata-rata adalah RM400 sahaja, kini ia telah melonjak kepada RM1,500.

Bukan itu sahaja, rumah untuk generasi kedua Felda telah ditubuhkan manakala Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) untuk anak-anak peneroka Felda juga telah dibangunkan. Selain itu mereka turut diberikan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara.

Kalau dibandingkan pada zaman pemerintahan Mahathir, tiada bantuan yang diberikan kepada peneroka tapi kini jika kita melawat kawasan Felda, beribu-ribu rumah banglo telah dibina di kawasan berkenaan.

Dan pada zaman Mahathir juga, kemelesetan ekonomi turut melibatkan peneroka Felda. Pada masa itu, mereka terpaksa berhutang untuk berbelanja di kedai Gmart hinggakan setiap kali pilihan raya, mereka meminta supaya hutang di Gmart dihapuskan.

Kini ejen pembangkang dihantar ke kawasan Felda untuk memburukkan kerajaan. Mereka ini kononnya bersimpati dengan nasib peneroka tetapi hakikatnya itu hanya palsu.

Mereka menjaja fitnah dengan tujuan mahu menarik undi peneroka. Mereka cuba campur urusan peneroka hanya kerana agenda politik mereka.

Dalam Felda sahaja terdapat 54 kerusi Parlimen dan 92 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) maka atas sebab itu mereka cuba merampasnya.

Pembangkang sedar kerusi pilihan raya di dalam tanah rancangan Felda banyak dan berdaya saing. Apatah lagi sasaran pembangkang dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) terarah ke kawasan luar bandar dan pedalaman.

Jadi kepada warga peneroka Felda, jangan tertipu.

ep2p-5small