My Kuali: Saya tukang masak jer!

 kak rose tukang masak jer… masa balik dari kampung hari tu, my mil bekalkan petai ni untuk en asben… knowing kak rose dan anak bujang kak rose tak makan petai, tapi dia insist nak bekalkan jugak… mekasih ya mek, so sampai kat rumah terus kak rose kopek dan simpan dalam fridge… bila nak buat on de spot tu, cili mesin pulak tak de… so kena tunggu lah… dan ini lah dia sambal ikan bilis dan petai kesukaan en asben.

 bila tukang makan nak kan sambal ikan bilis ni yang tanpa digoreng, tukang masak pun ikutkan jer la… lagi mudah kerja kan, tak perlu nak menggoreng ikan bilis tu… buat pun sikit jer sambal tu sbb untuk sorang jer yang makan..

bila dah masak betul2 cili tu barulah masukkan ikan bilis dan petai… renihkan sekejap, perasakan dan siaplah sambal tumis petai dengan ikan bilis ni… tukang masak akan suka hati bila tukang makan suka dengan sambal ni…

ep2p-5small