Annuar Musa Mahu FMLLP Jawab Secara Profesional

PETALING JAYA: Tindakan Perkongsian Liabiliti Terhad Bola Sepak Malaysia (FMLLP) menyekat Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) meneruskan perpindahan pemain import ternyata mengundang reaksi kurang senang dalam kalangan penyokong setia Kelantan.

Mana tidaknya, selepas dipotong enam mata kerana gagal menyelesaikan isu gaji tertunggak, penyerang kesayangan mereka, Muhammad Ghaddar pula disambar juara Liga Super 2016, Johor Darul Ta’zim (JDT) ketika pemain Lubnan itu sedang berada di puncak prestasi.

Tidak tersentak dengan pemergian Ghaddar, The Red Warriors (TRW) pantas ‘memulihkan’ semangat dengan memikat bintang Lubnan, Abou Bakr El Mel sebagai ganti dan bakal digandingkan dengan seorang lagi pemain import, Seydi L Imam yang dibawa khas dari Kuwait.

Bagaimanapun, semangat itu sekali lagi ‘direntap’ apabila FMLLP tidak membenarkan Kelantan mendaftarkan lebih daripada seorang pemain import ekoran gagal menyelesaikan pembayaran perkara-perkara wajib iaitu tunggakan gaji pemain terdahulu.

Seperti yang dinyatakan Ketua Pegawai Eksekutif FMLLP, sewaktu sekatan tersebut berkuatkuasa, sebarang perpindahan perlu mendapat kelulusan pihak pengurusan liga dan jika ia tidak membawa impak yang positif kepada kedudukan kewangan pasukan atau tidak meletakkan pasukan itu dalam menangani hutang sedia ada maka perpindahan tidak dapat diluluskan.

Bagaimanapun kenyataan FMLLP itu ternyata dipersoalkan oleh penasihat Kafa, Tan Sri Annuar Musa yang sebelum ini mempertikaikan keputusan badan pengendali Liga Malaysia tersebut terhadap TRW.

Menurut kenyataan baharu Annuar pada Isnin, beliau mempersoalkan beberapa perkara yang melibatkan kedudukan sebenar Kafa selain isu kewangan, perpindahan Seydi dan langkah penjimatan.Boleh tak kalau FMLLP tanya dulu KAFA kedudukan sebenar sebelum buat statement supaya kelihatan lebih professional dan tidak buat kenyataan yg salah…

Annuar berkata, kesemua duit hasil penjualan Ghaddar ke JDT digunakan untuk membayar tunggakkan gaji pemain dan pembelian pengganti Ghaddar (Abou), bukannya untuk Seydi.

Jelas beliau lagi, Seydi dibawa masuk dengan penjimatan tanpa melibatkan sebarang kos tambahan kepada Kafa dan merupakan pengganti kepada Alessandro Celin yang mengalami kecederaan serta menghadapi masalah kecergasan.

“Tahukah FMLLP bahawa Kafa membuat penjimatan dengan meminjamkan pemain seperti Pok Nik (Nik Shahrul Azim Ab Halim) untuk memastikan tiada perbelanjaan berlebihan.

“Tahukah FMLLP beberapa bekas pemain import mempersoalkan ada kes dan pertikaian tertentu dengan Kafa, sedang melalui satu proses tertentu pilihan mereka sendiri?,” soalnya tanpa menyebut nama bekas pemain tersebut.

Selain itu, tindakan FMLLP membenarkan Abou didaftarkan sebagai pemain Kelantan juga mengundang pertikaian Annuar.

“Kalau (Abou) Bakr dibenar daftar, apa asas nak jalan Seydi (didaftar) sedangan peraturan jelas menyebut pembelian yang tidak melibatkan kos tambahan dan penjimatan adalah hak pasukan.

“Atau FMLLP mahu kelab terus buang duit dengan kekalkan pemain yang sakit, tidak mampu beraksi dan sebagainya.

“Mengapa FMLLP membenarkan pemain Kafa berpindah tetapi tidak dibenar menggantikan mereka.

“Sila jawab secara profesional,” katanya.

Comments

comments

ep2p-2