Koey teow kungfu

 koey teow kungfu pebret…. dan bila dah pandai buat sendiri, lagi lah tak payah nak berkungfu bagai kalau nak makan kan… mudah jer rupanya nak baut koey teow kungfu ni…sayur mayur dan segala mak nenek dalam tu pun sesuka hati lah nak bubuh… cumanya yang pasti api kena kuat masa nak goreng koey teow dengan telor tu… baru lah cantik jadinya… serupa macam yang kita makan kat kedai tu… tapi tak de lah sampai menjulang api macam dapur dikedai tu … hihi

meh kak rose kongsikan resepi yang kak rose amik belajar dari blog Sham, mekasih ya kerana siap bagi step by step nak masaknya… memula dulu ikut betul2… bila dah banyak kali buat mula lah cenekeh…suka suki jer, telo dalam kuah pun lupa nak bubuh! tak per la kan sbb sendiri yang nak makan… hihi

Bahan:
secekak kuey teow
sebiji telo
sedikit garam n lada sulah

seulas bawang putih
cili api (kalau nak pedas la kan…)
sedikit udang
sayur sawi, carrot dan putik jagung
sedikit tepung jagung (optional)

cara2
goreng kuey teow yang telah digaul dengan telor dan sedikit garam dan
lada sulah…. api kena kuat baru jadi cantik macam kat kedai tu ya…

untuk kuahnya..

Untuk kuah pulak..





tumiskan bawang putih and cili api (kalau nak pedas).




– dah tu masukkan segala harta karun yang kita suka.. udang ke.. ayam ke.. sotong ke.. goreng sekejap.





later.. masukkan air. Tunggu sampai mendidih. Pecahkan sebijik telur
and kacau. Anyway kut tak suka telur.. boleh la skip this step.




– untuk memekatkan kuah.. ambik sesudu teh tepung jagung.. you know what to do la kan.



– lastly.. adjust la garam and whatsnot.

ep2p-2