Rafizi Ramli Meneruskan Fitnahnya Terhadap Felda06/01/2017 – Selepas menjadi takut untuk berhadapan dengan pasukan Komunikasi Strategik BN mengenai MRT, Lapiji terus dengan serangannya terhadap FELDA.

Beliau menuduh FELDA dengan pelbagai tuduhan dan juga membuat laporan polis.

Beliau mempunyai dua dakwaan untuk menyokong laporan polisnya.

1. FELDA mengalami kerugian sebanyak satu bilion pada tahun 2013 dan 2014. Ini adalah walaupun kerugian ini disebabkan oleh program kebajikan untuk peneroka dan juga disebabkan oleh kos yang besar untuk penanaman semula, yang telah dibelanjakan dan merupakan aset untuk masa depan.

Untuk sebab-sebab tertentu, Lapiji juga tidak pernah melaporkan kepada polis mengapa FELDA membuat RM5.7 bilion pada tahun 2012.

2. FELDA “rugi” RM193 juta dalam program perumahan.

Ini adalah apa yang beliau katakan:

“Saya akan serah laporan kewangan, laporan audit dan juga jawapan Parlimen mengenai Felda yang ada pada saya,” katanya Rafizi yang berharap polis akan menjalankan siasatan secara terperinci.

“Dalam laporan kewangan tahun berakhir 2014, audit menghapus kira RM193 juta daripada projek perumahan Felda.

“Pasti ada penggelapan dana. Saya mahu pihak berkuasa siasat pegawai Felda, pemilik dan mereka yang menyerahkan tender projek.”

Pada asasnya, apa yang Lapiji lakukan adalah melihat pada akaun FELDA dan nampak satu baris dalam bahagian perbelanjaan yang menyatakan program perumahan FELDA = RM193 juta.

Bagi beliau, ini bermakna SONGLAP!

Tetapi untuk orang biasa yang memahami akaun, ini juga adalah disebabkan oleh subsidi yang diberikan oleh FELDA untuk program perumahan untuk peneroka.

Apa yang Lapiji tidak sedar (atau mungkin sedar tetapi tetap mahu memutarbelitkan) adalah bahawa Najib telah mengumumkan 20,000 rumah yang akan dibina untuk peneroka generasi ke-2 dan akan dijual di BAWAH kos.

Menurut laporan terakhir itu, kira-kira 8,570 unit telah dikontrakkan, yang juga bermaksud beberapa S&P dengan peneroka Felda telah ditandatangani.

Ia telah diumumkan bahawa setiap rumah akan dijual pada RM90k tetapi kos sebenar adalah sebanyak RM125k – bermakna kerugian sebanyak RM35k.

Kos itu bukan hanya untuk rumah tetapi untuk semua kemudahan di kawasan itu – taman permainan, surau, balai raya, jalan, pembetungan, lampu dan lain-lain .. (ingat bahawa penempatan Felda tidak berada di kawasan bandar yang normal di mana infrastruktur sudah ada).

Ditanya siapakah yang akan menanggung kos prasarana rumah Perumahan Generasi Baru Felda (PGBF) sedangkan RM90,000 itu adalah harga kos, Razali Ibrahim, berkata pihak kerajaan dan Felda akan menanggungnya.

“Kerajaan yang (akan) tanggung… banyak yang kerajaan tanggung dalam bab-bab ini.

“Selama ini pun banyak perkara tetapi sebab pengiktirafan kepada sokongan mereka, tak salah untuk Felda tanggung prasarananya sekali,” kata beliau lagi.

Jadi ini bermakna dalam perakaunan, sebaik sahaja kontrak untuk rumah-rumah itu telah ditender dan mengetahui harga jualan rumah, FELDA perlu mengiktiraf kerugian sebagai perbelanjaan – itulah sebabnya RM193 juta bagi tahun 2014 (dan mungkin lebih untuk tahun 2015) .

Walaupun tidak semua peneroka telah berpindah ke rumah itu atas sebab-sebab tertentu dan ada yang masih memohon pinjaman, kerugian ini mesti diiktiraf dalam buku sebagai sebahagian daripada perakaunan berhemah.

Hanya Sotong sahaja yang akan melihat bantuan dan subsidi untuk perumahan kepada peneroka Felda sebagai kerugian kerana songlap dan pergi membuat laporan polis. – LimSianSee

ep2p-2