Chocolate brownies simple

 Asalamualaikum dan selamat pagi buat kawan2 semua… ramai yang bercuti sempena hari raya qurban tahun ni, sementelah cuti sekolah pulak…. so pasti ramai yang amik kesempatan balik kampung untuk bersama keluarga tersayang… dah pasti juga ada buah tangan yang dibawa untuk hidangan raya nanti kan… apa kata kita sediakan brownies simple ni… ya simple dan sedap! terima kasih pada yang kongsikan kat fb… kak rose share kat sini ya

 jom sediaka bahan2nya…

Bahan:

200gm coklat masakan – aku guna brand nona

3/4 cawan tepung – aku pakai brand cap ros

30gm serbuk koko – brand vochelle

120 gm butter

1 cawan gula perang

3 biji telur

1 sudu kecil esen vanilla

1 sudu kecil baking powder

bahan2 yang diperlukan… pastinya kat dapo semua ada menda ni kan..

 campuran telo, brown sugar dan esen vanilla..

 tara…. dah siap… baru kuor dari oben ni.

Cara:

1. Cairkan coklat + butter. Boleh guna cara double boiler. Tapi i nak cepat so pakai microwave je. Haha

 2. Campurkan gula perang, telur, esen vanilla. Gaul je pakai whisk tangan tu sampai sebati.

3. Tuangkan coklat + butter dalam adunan. Gaul sebati.

3. Ayak tepung + serbuk koko + baking powder dan masukkan dalam adunan tadi. Whisk sebati.

4. Bakar pada suhu 160 c selama 30-35minit.

Optional boleh tambah coklat cip, chocolate rice kalau suka dan nak kasi kek nampak cantik.

Tambah aiskim vanilla atas dia pun sedap bila brownies dah masak.

Hasilnya memang naik gebu dan menjadi.

Haaaa lega sangat.

Makan brownies panas-panas keluar dari oven memang heaven ok!.

Rasa dia pun tak la manis sangat. Just nice je. 

ep2p-2