Kegunaan lain baking soda

 gambar cik google yang punya ya…

Baking Soda selama ini guna untuk baking je. Rupanya pelbagai lagi kegunaannya. ni yang kak rose dapat dari wall fb dan meh la kongsikan kat sini… semuga bermenafaat buat semua yang rajin nak explore sesuatu yang baru… tak salah mencuba kan.

1. Untuk memasak memang la ini tujuan utama kita beli benda tu pun kan.

2. Deodoran semulajadi – kalau ade sesapa yang tak suka pakai deodoran,
atau tak boleh pakai deodoran, boleh guna baking soda ni. Caranya,
basahkan ketiak seadanya, pastu tepek la baking soda ni. Macam tepek
bedak la jugak kaedahnya.

3. Menghilangkan kesan peluh, daki
& minyak – Nak2 pulak baju sekolah anak2 atau uniform suami,
berdaki & kotor, korang boleh rendam baju2 tersebut dalam air sabun
pastu campur la sikit dengan baking soda dalam air tu.

4. Gunakan
sebagai pencuci mulut – Ini bukan pencuci mulut yang ala dessert tu
tau. Ni pencuci mulut ala2 listerine tu la. Korang campurkan baking soda
dengan air pastu gunakan untuk berkumur. Pasni ni tak yah lagi beli
listerine. Jimat duit.

5. Skin exfoliator – tak reti aku nak
translate jadi melayu. Kiranya macam skrub muka la. Buat tanggalkan
kulit2 mati di wajah tu. Caranya, campurkan baking soda dengan sedikit
air sampai jadi pes. Pastu gosok2 la kat muka korang. Tenyeh2 sampai
tercabut kulit muka mati atau kulit yang kusam tu.

6. Untuk
mencuci sikat & berus rambut – Kadang2 korang perasan tak sikat
korang tu dah berkerak2. Penuh dengan sel2 kulit kepala &
kelemumur.. Takkan nak cungkil satu2 bilah sikai tu kan. Cara paling
senang, bancuh baking soda dengan air suam, pastu rendam la sikat2 &
berus korang dalam air tu. Agak2 dah lama, bilas la dengan air biasa.
Pasni sikat korang dah bersih dari daki2 tu semua.

7. Garam
mandian (bath salt) – selain boleh guna sebagai skrub muka, baking soda
pun boleh jadi skrub badan tau. Caranya sama cam buat skrub muka tadi.
Tapi untuk lebih best [sebab kult badan tak sama dengan kulit muka],
campurkan dengan sikit garam. Kiranya skrub tadi ada bahan tambahan la.
Kalau yang suka berendam pulak, campurkan baking soda + garam dalam air
rendaman tu. Kalau nak wangi tambah la minyak yang wangi tu.

8.
Pemutih gigi – seminggu sekali masa nak gosok gigi, cuba campurkan
baking soda dengan ubat gigi tu. Pastu gosok gigi cam biasa. Secara tak
langsung boleh memutihkan gigi korang.

9. Pengganti mopiko – Tau
ke apa mopiko tu?? Ubat untuk gigitan nyamuk tu. Kalau takde mopiko
takpe. Cuba campurkan baking soda dengan sedikit air sampai jadi pes,
pastu tepek je kat tempat yang nyamuk gigit tu.

10. Merawat sunburn atau luka akibat pisu cukur, pun boleh guna kaedah mopiko tadi.

11. Membersihkan karpet – Kalau karpet korang kotor, payah2 sangat,
taburkan baking soda tu kat karpet, pastu gunakan la vacuum untuk cuci
karpet tu. Insya-allah semua kotoran akan hilang.

12. Sebagai
syampu kering – penyelesaian untuk rambut berminyak, taburkan baking
soda pada rambut lepas tu blow rambut dengan hair dryer. ada yang berani nak cuba tak?

13.
Hilangakan blackhead – Cara macam buat skrub muka juga. Tapi tenyeh la
kat tempat blackhead tu. Pasni takyah susah pakai pore pack yang memang
kurang berkesan tu.. Heheheh

14. Lembutkan daging – ni memang petua dolu2 ni. Rebus daging dengan sedikit baking soda, supaya daging tak liat.

Selamat mencuba ya kawan kawan….

ep2p-5small