Deklarasi Satu Pakatan Demokrasi Atau Dikuasai Mahathirisme? – Sivarajan

KUALA LUMPUR – Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia (PSM), Sivarajan Arumugan berkata, deklarasi yang menuntut penggulingan Perdana Menteri Datuk Seri Najib, semalam dilihat sebagai tidak munasabah.

 

Beliau menerusi kenyataannya terkejut dengan keputusan yang dibuat oleh bekas pemimpin kanan negara, pemimpin pembangkang, aktivis politik dan ketua badan bukan kerajaan (NGO) yang bersetuju dengan deklarasi bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir itu.

 

Menurutnya, biarpun kepimpinan tersebut dipanggil atas dasar kapasiti peribadi tetapi ia menjadi tidak munasabah untuk menggariskan antara pandangan peribadi dan organisasi atau parti politik yang mereka wakili dalam perkara tersebut.

 

Katanya, deklarasi itu hanya membuktikan betapa lemahnya idea tersebut.

 

“Adakah mereka pernah berunding dalam kalangan ahli-ahli mereka mengenai keputusan itu? Adakah mereka menegaskan bahawa perisytiharan itu perlu dipinda terlebih dahulu sebelum mereka menandatanganinya?

 

“Ia hanya membuktikan betapa lemahnya kekuatan dan idea pembangkang sebenarnya. Tidak dapat menyelesaikan pertengkaran di kalangan mereka sendiri dan pada dasarnya ketandusan idea untuk menjatuhkan Najib Tun Razak, mereka telah memutuskan untuk bersekutu dengan mana-mana bekas diktator.

 

“Ini adalah tanda-tanda mensasarkan individu yang tidak memahami ekonomi politik negara ini yang sebelum ini telah dibentuk oleh Umno BN,”katanya.

 

Menurutnya, mana-mana pelan jangka pendek hanya untuk mengeluarkan pemimpin tersebut, tetapi mengekalkan pemerintahan parti dominan yang sama. Rakyat akan terus menderita.

 

“Cukai ke atas rakyat akan berterusan, subsidi ke atas barangan keperluan akan ditarik balik, jurang pendapatan akan terus melebar, gaji minimum akan kekal tidak realistik, dasar buruh murah akan terus dan lain-lain.

 

“Pentadbiran Najib adalah kesinambungan autoritarian, warisan neo-liberal Mahathir. Kedua-dua pemimpin dan seluruh isi dalam BN UMNO berkongsi prinsip-prinsip ekonomi yang sama yang akan terus memiskinkan rakyat.

 

“Oleh itu apa yang Pakatan Rakyat dan masyarakat sivil mengharapkan? keuntungan jangka pendek, kesengsaraan jangka panjang!,”katanya.

 

Tambahnya, atas dasar apa akan Pakatan Harapan berkempen untuk mereka sebagai pro rakyat pakatan politik alternatif, apabila mereka baru sahaja menandatangani akuan yang secara tidak langsung mengesahkan pemerintahan BN Umno yang kononnya melakukan beberapa perubahan struktur?

 

Beliau turut membuat senarai dengan mempersoalkan kedudukan tersebut, adakah Pakatan Harapan dan masyarakat awam benar-benar percaya bahawa;

 

1. Mahathir dan gabungan melakukan perubahan struktur yang ketara dalam SPRM, PDRM, SPR dan badan kehakiman selagi BN Umno masih berkuasa?

 

2. Adakah mereka mengharapkan TPM Zahid Hamidi dan selebihnya siap sedia secara senyap-senyap kerana ini pembaharuan yang dikenali, walaupun mereka sedar bahawa masa depan politik mereka akan terjejas?

 

3. Selepas perisytiharan itu apa yang akan berlaku di masa hadapan? Bagaimana ia akan dilaksanakan? Apa kuasa eksekutif gabungan?

 

4. Apa yang akan dipanggil kepada pakatan ini? Adakah ia satu pakatan demokrasi atau adakah ia dikuasai oleh Mahathirisme?

 
Menurut Sivarajan lagi, PSM hanya mengingatkan Pakatan Harapan dan masyarakat awam bahawa terdapat banyak deklarasi sebelum ini, tetapi tidak benar-benar memberikan sebarang perubahan ketara. Kejatuhan Marcos dan Suharto juga tidak dicapai dengan pengisytiharan elit politik semata-mata.

 

Katanya, PSM percaya bahawa perubahan sebenar hanya boleh berlaku apabila sistem politik digantikan dengan satu lagi sistem jelas alternatif.

 

“Kami percaya bahawa legasi BN UMNO perlu berakhir dengan segera untuk seluruh badan kehakiman, eksekutif, perundangan yang masih belum diperbaharui.

 

“Oleh itu, kita tidak sepatutnya mengelirukan rakyat dengan mengisytiharkan inisiatif tersebut yang dilihat seperti benar-benar akan membawa perubahan kepada kehidupan mereka. Hanya pergerakan alternatif politik yang crushes neo-liberalisme dan membina rakyat benar-benar pro ekonomi akan dapat mengekalkan umat manusia dan alam sekitar,”katanya.-SuaraTV