Telefon Pintar Paling Murah, Cuma RM17

PEMBUAT telefon bimbit dari India, Ringing Bells bakal melancarkan model terbaharunya, ‘Freedom 251’ pada harga Rs.251 (RM17) menjadikan ia telefon pintar paling murah di India, dan mungkin termurah di dunia.

 

Menurut laporan AFP, telefon pintar itu akan didatangkan dengan sistem Android Lollipop 5.1, telefon pintar ini mempunyai skrin 4-inci dengan paparan 960×540, processor 1.3Ghz quad-core, 1GB Ram, 8GB memori dalaman dan turut mempunyai slot untuk kad microSD.

 

“Ini merupakan model flagship kami dan kami yakin ia akan merevolusikan industri,” kata seorang jurucakap Ringing Bells kepada AFP.

 

Sementara lapor NDTV, antara ciri-ciri telefon pintar ini adalah skrin paparan bersaiz 4 inci, kamera depan 0.3 mega piksel dan kamera belakang 3.2 mega piksel.

 

Dikatakan telefon pintar ini mendapat subsidi oleh kerajaan India supaya ianya murah dan dapat dibeli oleh rakyatnya.

 

Syarikat ini akan mula mengambil pesanan Freedom 251 ini bermula 18 Februari dan cuma akan siap akhir bulan Jun.

 

Sebelum ini, India melancarkan tablet Aakash yang dijual pada harga 3,000 rupee (RM183) sebagai langkah kerajaan untuk menawarkan peranti yang dijual pada harga berpatutan kepada pelajar kolej. – SinarThis entry was posted in Gajet, Gaya Hidup, Terkini. Bookmark the permalink.