Easy apple cinnamon muffin

 Asalamualaikum dan selamat tengahari Rabu kawan2… semuga sentiasa dalam rahmatNya dalam menjalani kehidupan seharian… yang ni pun terapi diri jugak kan… terapi diri dan terapi tekak untuk menambah lemak ditahun baru ni… sebenarnya apple yang kak rose beli ni untuk lain resepi…. masa beli tu memang berkobar2 nak buat tapi bila lama2 terbiar gitu jer… apa lagi kalau ada banyak stok buah2 yang lain… google resepi apple le jawapnya.. dan jadilah easy apple cinnamon muffin ni… sedap weh! meh kak rose kongsikan resepi dari sini ni.

 kalau baca cara2 tak betul2 cam ni la jadinya….. actually dia bg tau kena isi penuh to the top of the cup baru naik cantik membumbun bila dah masak… boleh tengok link yg kak rose bg tu ya. cantik kan.

 Ingredients

 
kak rose dapat 12 biji guna size beso ni…

  1. Preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C). Grease six muffin cups or line with paper muffin liners.
  2. Stir together 1 1/2 cup flour, 3/4 cup sugar, salt, baking powder and 1 teaspoon cinnamon. Mix in oil, egg and milk. Fold in apples. Spoon batter into prepared muffin cups, filling to the top of the cup.
  3. In a small bowl, stir together 1/2 cup sugar, 1/3 cup flour, butter and 1 1/2 teaspoons cinnamon. Mix together with fork and sprinkle over unbaked muffins.
  4. Bake in preheated oven for 20 to 25 minutes, until a toothpick inserted into center of a muffin comes out clean.
 

bedah siasat… len kali kena chopped apple tu jangan halus sangat baru la nampak isi dalam tu kan. tapi memang sedap dan puas hati sangat guna resepi ni… tapi yang ni kak rose guna fuji apple yang manis tu… agaknya rasa akan berlainan kalau guna apple yang sedikit masam kan… boleh cuba lain kali pulak.

ep2p-2