AMANAH kini layak digelar Parti Keling Tunggangan DAP..

Dek terlalu kemaruk meraih undi sehingga sanggup mencampuri urusan negara jiran, Brunei, Parti Amanah Negara (PAN) hari ini disekolahkan oleh penceramah popular Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.

Menurut Ridhuan, PAN telah membuktikan parti itu bukanlah pengganti Pas sebagai sebuah parti Islam yang baharu, sebaliknya parti itu ditubuhkan bagi menarik undi umat Islam bagi menyokong DAP yang sememangnya merupakan parti cina cauvanist.

Selain itu, Ridhuan turut menyelar tindakan PAN yang mengkritik dan membantah saranan Sultan Brunei itu dengan mengatakan PAN sengaja memainkan isu terbabit kerana parti acuan DAP itu terlalu terdesak mendapatkan undi rakyat khususnya mereka yang beragama kristian.

Jika benar PAN merupakan sebuah parti Islam, mengapa mereka perlu melalak dengan saranan negara jiran itu seperti parti Cina cauvanist?? Adakah PAN mahu negara mahu menyambut krismas secara besar-besaran sebagaimana DAP menyambut kelahiran PAN??

Seperti yang kita tahu PAN yang kononnya ditubuhkan bagi menggantikan Pas sebagai sebuah parti Islam, tetapi menghalang dan mengkritik saranan Sultan Brunei terhadap larangan umat Islam menyambut krismas pada 25 Disember lalu.

Persoalannya, adakah bantahan itu menunjukkan PAN merupakan sebuah parti Islam?? bukankah PAN yang merupakan parti Islam perlu menyokong saranan yang dibuat Sultan Brunei itu??

Malahan PAN juga perlu mengambil saranan yang dibuat Sultan Brunei itu untuk diterap di dalam negara ini kerana itu merupakan tuntutan agama. Tetapi mengapa PAN panas punggung dengan saranan tersebut??

Rasanya PAN tidak layak menggelar parti mereka sebagai sebuah parti Islam memandangkan tidak menyokong saranan dan tidak terlepas juga mereka bersama DAP untuk membantah pelaksanaan hukum hudud di negara ini kerana ia akan mencemarkan imej Islam.

Andy menyarankan PAN menggelarkan parti mereka sebagai sebuah parti ‘keling’ kerana dasar perjuangan pasti itu sehingga hari ini masih keliru. – AndyBolat/Utaranews.com

ep2p-2