Sira pisang

 sira pisang tanduk yang best… tapi sayangnya pisang dah nak over ripe… so nampak sompek sana sini bila dah kena rebus dalam gula tu… tapi walaupun sompek pisang ni tetap kenyal dan tak lembik dalam sirap tu. sedap makan sejuk2 sambil menghirup sirap yang manis untuk tambah lemak…

 jauh pisang ni datang, siap naik flight bagai baru sampai kat Penang ni… actually pisang ni kak rose bawak dari kampung hari tu… seharian dalam beg, sampai sini dah masak kuning… so cepat2 la kita buat siro nih.

Baham-bahan:

1 ulas pisang tanduk
6 sudu gula
secubit garam
2 helai daun pandan
1 cawna air
sedikit pewarna kuning

cara2:

– pisang dihiris
– jerang/didihkan atas dapur dan kacau supaya gula dan pewarna kuning bercampur rata
– biarkan hingga gelegak.
– masuk pisang, biar hingga pisang masak n lembut. siap.
– boleh hidang dan makan..

ep2p-5small