Melayu harus sedar.., dah lama Peniaga Cina menipu bangsa melayu.

Sedar tak sedar rupanya sudah bertahun-tahun perniaga Cina di Jalan Petaling dan Plaza Low Yat menipu orang-orang Melayu. Bukannya sehari dua malah bertahun-tahun dok “kencing kepala” pembeli-pembeli Melayu.

Hanya dalam tempoh lima tahun terakhir ini, pihak berkuasa telah berjaya membuat rampasan terhadap barangan tiruan yang dijual di sekitar Jalan Petaling dan Plaza Low Yat. Rampasan yang dibuat di ibu negara tersebut dianggarkan berjumlah lebih dari RM1 juta ringgit.

Cerrr korang bayangkan, itu baru dalam tempoh lima tahun berakhir… Bagi tahun yang sebelum ini bagaimana pula?? Para peniaga Cina di sekitar kawasan tersebut selama ini giat menjual barangan tiruan kepada pembeli Melayu, ditambah pula dengan “kencing” kononnya barangan tersebut adalah seratus peratus original.

Menurut menteri perdagangan dalam negeri, koperasi dan kepenggunaan di parlimen, mereka telah mencatatkan sebanyak 53 kes di Jalan Petalingan dengan hasil terkumpul nilai rampasan adalah sebanyak RM984,570.

Manakala dalam pemeriksaan pihak berkuasa di Plaza Low Yat pula mendapati terdapat 84 kes penipuan menjual barangan tiruan dengan hasil nila rampasan yang berjumlah RM144,118. Nilai rampasan tersebut tertumpu sejak tahun 2010 hingga 2015.

Kerajaan mengeluarkan statistik tersebut sebagai menjawab kepada pertanyaan yang diberikan oleh Datuk Abdul Manan Ismail yang merupakan ahli parlimen Paya Besar.

“Kerajaan sentiasa memberi perhatian serius dan berusaha menangani kegiatan penjualan dan pengedaran barang tiruan dan tidak hanya di Jalan Petaling dan Plaza Low Yat, malah di seluruh negara,” menurut jawapan bertulis kerajaan.

Bagi menbendung gelaja penipuan ini dari terus berleluasa, kerajaan secara konsistennya giat menjalankan pemantauan dan memeriksa setiap premis yang disyaki menjual barang tiruan dan melanggar cap dagangan. Mereka yang didapati bersalah akan dikenakan tindakan di bawah Akta Perihal Dagangan 2011.

Bagi para pengguna yang tertipu atau mengesan sebarang penipu yang berlaku ketika berurusan jual beli maka mereka dialu-alukan untuk membuat laporan mengenai aktiviti tersebut.

“Oleh itu, kementerian mnengalu-alukan kerjasama orang ramai untuk melaporkan sebarang kegiatan penjualan barang tiruan supaya tindakan segera dapat diambil terhadap pihak-pihak yang terbabit,” katanya.

Kegiatan kes penipuan dikalangan peniaga Cina terbongkar setelah tejadinya satu kes insiden pergaduhan diantara peniaga Cina di Plaza Low Yat dengan pembeli Melayu. Manakala di Jalan Petaling pula aktiviti mereka ini terbongkar selepas diadakan himpunan baju merah pada 16 September lalu.

Aktiviti penipuan ini harus dibendung dengan segera agak para peniaga tidak mudah pijak kepala dan mengambil kesempatan terhadap pembeli –TiraGomez/UtaraNews.com

ep2p-5small