Awie Anggap Tinggalkan Wings Lebih Sedih Berbanding Berpisah Dengan Isteri

KUALA LUMPUR: Vokalis kumpulan Wings iaitu Awie memberitahu perpisahannya selama lapan tahun dengan kumpulan itu merupakan tempoh yang paling pahit dalam sejarah hidupnya.

Bagaimanapun, Awie atau nama sebenarnya Ahmad Azhar Othman, 47, berkata, ia mengajarnya erti persahabatan selain lebih banyak bertolak ansur bagi mengekalkan hubungan dengan ahli yang lain.

“Hubungan kami seperti hubungan perkahwinan dan jika bercerai sudah tentu sedih, malah saya lebih terasa perpisahan dengan mereka daripada berpisah dengan isteri saya.

“Ia kerana Wings punca rezeki kami, sumber pendapatan Wings juga yang beri makan pada isteri dan anak-anak saya, begitu juga dengan ahli yang lain,” ujarnya kepada mStar Online.

Wings merupakan sebuah kumpulan rock legenda yang mampu bertahan dalam dunia muzik selama 30 tahun.

Awie berkata demikian ketika ditemui pada majlis sambutan ulang tahun ke 30 kumpulan Wings di Hotel Swiss Garden, di sini, malam Rabu.

Awie bersama kumpulan Wings sejak ditubuhkan pada 1985. Dia kemudian mengambil keputusan untuk keluar daripada kumpulan tersebut pada tahun 1993 dan kembali semula bersama Wings pada 2002.

Semasa ketiadaan Awie, tempat vokalis Wings diambil alih oleh Mel.

Awie berkata, perpisahan tersebut berikutan beberapa sebab yang dianggap sebagai keputusan yang tidak matang ketika itu.

“Dulu saya akui belum matang dan bertindak terlalu mengikut emosi dan darah muda. Sekarang saya menyesal dan kalau boleh diputar waktu memang saya ingin elakkan perpisahan tersebut.

“Kini saya lebih banyak bersabar dan jika marah atau terasa dengan sesuatu perkara saya hanya berdiam diri. Mereka juga faham kalau saya diam sahaja bermakna saya terasa atau kecil hati,” ujarnya.

Selain Awie, Wings turut dianggotai oleh Eddie, Black dan Joe.

Wings mengadakan persembahan sempena ulang tahun ke-30 tahun mereka dalam industri seni.

Menceritakan detik pertemuan semula mereka selepas lapan tahun bermusuhan, Awie berkata kejadian itu berlaku ketika perkahwinan komposer dan penyanyi Datuk M.Nasir dengan Datin Marlia Musa.

Awie berkata, dia diminta untuk membuat persembahan istimewa bersama dengan Wings buat pertama kali selepas perpisahan mereka.

“Kami bertemu kembali juga dalam situasi yang dramatik iaitu ketika majlis perkahwinan M.Nasir. Masa itu mereka minta saya nyanyi dengan Wings dan sejak itulah kami bertemu dan meluahkan rasa kesal masing-masing,” ujarnya.

Antara artis yang hadir pada majlis ulang tahun ke 30 kumpulan Wings itu ialah Erra Fazira, Datuk Hattan, Ziana Zain, Man Bai, Johan Raja Lawak dan Bunkface.

Wings bermain di funfair tahun 1988

Sementara itu, sempena 30 tahun kumpulan itu ditubuhkan, Wings akan mengadakan Konsert 30 Tahun Wings pada 31 Oktober depan di Stadium Merdeka di sini.

Awie berkata, dia bakal menyampaikan 30 buah lagu popular daripada 12 buah album yang dihasilkan.

Tiket dijual dengan harga RM285, RM85 dan RM48 (bagi pelajar tertakluk pada terma dan syarat).

Orang ramai juga boleh membeli secara dalam talian menerusi www.tickethotline.com.my