VIDEO Kecoh Ular Tedung, Sawa ‘Gaduh’ Dalam Kampus Universiti

SINGAPURA – Dua ekor ular, dipercayai jenis sawa batik dan tedung selar, dilihat ‘bergelut’ di sebatang jalan raya berhampiran Plaza Kajian Techno (RTP) di Universiti Teknologi Nanyang (NTU) di sini pada tengah hari Khamis.

Penuntut doktor falsafah, Abishek Ambede, yang berkongsi beberapa foto insiden itu dengan stesen tempatan MediaCorp, memberitahu bahawa dua ekor ular tersebut bertarung di jalan raya berdekatan kawasan berhutan.

“Ada antara kami yang sedang kerja di RTP, dapat lihat kejadian itu terus dari pejabat kami. Saya kemudian ke ‘medan pertarungan’ itu dan nampak ular sawa berkenaan mencerut kepala ular tedung tersebut,” ujar Abishek.

‘Pergelutan’ antara dua ular tersebut disaksikan khalayak ramai dan berlarutan sekitar 30 minit sebelum ular tedung itu ‘hilang’ dalam semak samun, sementara ular sawa itu pula perlahan-lahan merayau di tepi jalan raya.

Menurut Abishek, dia dan beberapa individu lain kemudian segera menghubungi pihak bahagian kawalan haiwan perosak NTU dan Persatuan Kajian dan Pendidikan berkaitan Isu Keprihatinan Haiwan Singapura (ACRES).

Sepasukan pegawai kawalan haiwan perosak tempatan dilaporkan sudah berjaya menangkap ular sawa itu, namun mereka masih lagi tidak dapat mencari ular tedung tersebut yang dipercayai berkeliaran dalam kampus NTU.


VIDEO