SPRM lubuk pembangkang? Ramai lagi pegawai akan kena siasat oleh Polis.

Benarkah majoriti penjawat awam kini merupakan penyokong pembangkang walaupun berkhidmat dengan kerajaan? Perkara ini menjadi barah kepada kerajaan yang memerintah jika benar kerana ia membabitkan integriti serta amanah yang dipertanggungjawabkan terhadap penjawat awam.

Ibarat mengambil musang untuk menjaga sereban ayam, kerajaan meletakkan negara didalam bahaya apabila membiarkan anasir pembangkang bermaharajalela didalam agensi serta kementerian sendiri.

Lihat apa yang berlaku di SPRM baru-baru ini, khabarnya dua pegawai yang ditukar tersebut adalah penyokong pembangkang yang berkerja dengan kerajaan. Walaupun mereka-mereka ini sering mengutuk kerajaan didalam segala hal, tapi mereka selalunya tanpa rasa segan mengaut pendapatan dari kerajaan yang mereka kutuk.

Mereka ini tak ubah seperti muka tembok yang kebal dari sebarang caci maki dan juga pandangan serong rakyat Malaysia. Yang mereka pedulikan hanyalah mengisi perut sendiri dengan duit kerajaan walaupun amanah yang diberikan langsung tak dijalankan dengan sempurna.

Apakah hukumnya orang yang tak amanah jika mengikut definasi Islam? Bukankah mereka yang tak amanah itu sudah mempunyai ciri-ciri munafik? Dan bukankah mereka yang munafik itu tak diterima amalannya?

Selalunya mereka yang menjadi penjawat awam pro pembangkang ini berhujah mengatakan bahawa gaji yang mereka terima setiap bulan bukannya duit kerajaan, tetapi ianya duit rakyat. Betulkah begitu?

Kalaupun duit gaji yang diterima itu duit rakyat, persoalannya sekarang adakah penjawat awam yang pro pembangkang ini amanah didalam menjalankan tugas mereka? Halalkah duit gaji yang diterima jika kebanyakan masa mereka digunakan untuk berpolitik mengutuk majikan sendiri?

Apabila sesuatu amanah tersebut tidak dijalankan dengan sempurna, janganlah pula nak disalahkan kepada majikan jika mereka mengambil tindakan membersihkan agensi dari anasir-anasir munafik tadi.

Dalam kes SPRM, Polis akan menyiasat lebih ramai individu untuk mengenalpasti dalang sebenar pembocor maklumat. Polis hanya menjalankan tugas.., jangan pula mereka disalahkan hanya kerana mahu melindungi orang yang tak amanah! – Big B/Utaranews.com

ep2p-5small