Guru Murung ditemui Rentung Dalam Kereta

MELAKA 3 Ogos – Seorang guru pendidikan khas yang mengalami masalah mental maut dalam keada­an tragis selepas rentung dalam kereta milik bapanya di rumah mereka dekat Kampung Bukit Nibong, Paya Dalam, Ayer Molek di sini hari ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 2 pagi itu, mangsa, Fara Wahida Ali, 37, disahkan maut di tempat kejadian selepas rentung keseluruhan badannya dalam kereta yang dipercayai membakar dirinya sendiri.

Seorang guru pendidikan khas yang mengalami masalah mental mati Bapa mangsa, Ali Mikram, 62, ketika ditemui berkata, mangsa merupakan anak sulung daripada tiga beradik bertugas di sebuah sekolah di Saratok, Sarawak sebelum diberikan cuti rehat sejak dua bulan lalu berikutan mengalami masalah kemurungan.

Bapanya Ali Mikram, 62, berkata, dia menyedari kejadian kebakaran itu apabila tersedar dari tidur kira-kira jam 2 pagi selepas terdengar bunyi letupan sebelum melihat cahaya api menerusi cermin tingkap rumah.


“Pada awalnya saya tidak tahu anak saya dalam kereta kerana menyangka dia sedang tidur lalu mengejutkan anak lelaki untuk memadam kebakaran menggunakan air.

“Namun selepas mendapati kunci kereta jenis Proton Iswara tiada di tempat disimpan dan anak perempuan saya menyatakan Fara tiada dalam bilik tidurnya, saya mengesyaki dia berada dalam kereta itu,” katanya.

 

7

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Shaikh Abdul Adzis Shaikh Abdullah berkata, pihaknya masih belum mengenal pasti identiti mangsa yang terbakar sepenuhnya dan sehingga kini kes diklasifikasikan sebagai kematian mengejut (SDR).

Menurut maklumat yang diperoleh daripada pautan komen di Facebook, mangsa mengalami gangguan makhluk halus sehingga menyebabkannya bertindak demikian.

Perkara ini diperkuatkan lagi dengan paparan gambar sepucuk tulisan yang dikatakan ditulis arwah sebelum membakar dirinya.

“Ning, aku nak bakar iblis ni hidup-hidup. Iblis tak boleh duduk serumah dengan orang hidup. Menimbulkan pergaduhan nanti. Selamat tinggal,” tulis arwah berserta tandatangannya.

ep2p-2