Pesawat UAE Bawa Bantuan Ke Aden, Yemen

Yemen – Dua kapal terbang, satu UAE dan satu Saudi, mendarat di Aden pada Jumaat, membawa bantuan kemanusiaan ke bandar selatan Yemen beberapa jam selepas lapangan terbang di landa roket daripada pihak pemberontak, lapor AFP.

 

Mereka membawa empat bilangan pesawat tiba di bandar pelabuhan sejak pembukaan semula simbolik lapangan terbang pada Rabu, selepas hampir empat bulan pertempuran sengit.

 

Pesawat UAE, yang mendarat pada waktu subuh, membawa bekalan perubatan dari Bulan Sabit Merah UAE , kata seorang pegawai lapangan terbang.

 

Pesawat Saudi, yang tiba pada tengah hari, membawa ubat untuk pesakit kanser.

 

Semalaman, serangan roket ke atas Aden membunuh tiga orang dan mencederakan 57, menurut Al-Khader Laswar, seorang pegawai kesihatan di bandar itu.

 

Roket dipercayai datang dari arah utara Aden, di mana pemberontak Houthi masih datang selepas dihalau keluar dari kebanyakan bandar oleh pejuang setia Presiden Abedrabbo Mansour Hadi.

 

Gabungan tentera Arab yang diterajui yang menyokong Hadi menjalankan serangan udara ke atas kedudukan Houthi di kawasan itu pada malam hari, kata sumber suku.

 

Di tempat lain, pesawat perang gabungan melanda pemberontak di Omran, pemberontakan diadakan di ibu kota Sanaa, dan Dhamar di tengah Yemen, menurut penduduk.