Bekas pemain antarabangsa Jerman Marcell Jansen telah mengambil keputusan untuk bersara pada usia hanya 29 tahun selepas beliau dilepaskan oleh kelab Hamburg SV pada akhir musim lalu, menjelaskan mengapa mengambil keputusannya itu dia mengakui: “. Saya tidak boleh hanya tiba-tiba mencium lencana lain selain Hamburg sekarang”

Jansen, pemain bek kiri, mempunyai 45 penampilan bersama skuad Jerman menikmati zaman kegemilangan di Borussia Mönchengladbach dan Bayern Munich sebelum menyertai Hamburg pada tahun 2008 dan membantu kelab itu tersingkir dari Bundesliga musim lalu.

Beliau membuat hanya 15 penampilan dalam Bundesliga musim lalu ekoran dari masalah kecederaan dan disebabkan itu kontraknya tidak diperbaharui. Daripada mencari kelab lain, Jansen telah memilih untuk perubahan kerjaya.

“Saya fikir untuk bercuti. Terdapat banyak tawaran yang baik dari kelab lain tetapi bagi saya ia bukan satu pilihan, ” ujar Jansen kepada akhbar Jerman Bild . “Saya patut, boleh bergerak secara percuma, masih boleh mendapatkan wang yang baik tetapi saya lebih suka untuk meninggalkan wang demi Hamburg.

“Dalam beberapa tahun kebelakangan ini saya sangat emosi terikat dengan HSV. Saya akan terus hidup di Hamburg dan akan sentiasa suka kelab ini. Gladbach, sudah tentu, juga.

Tetapi kini beberapa kelab yang baru? Tidak, saya tidak mahu dibeli atau menipu beberapa kelab atau peminat yang lain apabila saya tidak lagi sepenuhnya setia dengan kelab itu.

Saya tidak boleh hanya tiba-tiba mencium lencana lain sekarang. Itu menjadi tidak betul. Saya sendiri terlalu setia dengan Hamburg. “