EPL: Benteke Ke Liverpool Dengan Perjanjian £32.5 Juta

LIVERPOOL selesai melengkapkan perjanjian bagi mendapatkan khidmat penyerang Aston Villa, Christian Benteke selepas bersetuju membayar £32.5juta dalam kontraknya.

Ini adalah perjanjian utama yang ketujuh kelab ini pada musim panas dan yang kedua paling mahal dibuat selepas £35 juta dibayar untuk Andy Carroll.

Pemain berusia 24 tahun itu menjaringkan 13 gol dalam permulaan 26 perlawanan Liga Perdana musim lalu serta membantu Villa dalam perlawanan akhir Piala FA, menjaringkan gol kemenangan 2-1 menentang Liverpool pada separuh akhir.

Benteke difahamkan telah menandatangani kontrak lima tahun selepas menjalani dua bahagian pemeriksaan perubatan di London awal minggu ini sebelum ke Merseyside pada Rabu untuk menyiapkan kertas kerja perjanjian, yang akan menyaksikan Liverpool membayar £16 juta terlebih dahulu dengan baki fi dibayar sepanjang kontraknya.


Embedded image permalinkPengurus Liverpool, Brendan Rodger sudah lama memburu pemain itu sebenarnya kerana kelab itu pada mulanya tidak bersedia untuk memenuhi klausa pembelian penyerang, tetapi berikutan penjualan Raheem Sterling kepada Manchester City dalam perjanjian £49 juta minggu lalu, beliau berubah hati.

“Saya sangat gembira menjadi sebahagian daripada keluarga Liverpool sekarang dan saya akan melakukan apa saja untuk membuat mereka gembira dan bekerja keras untuk mereka dan rakan sepasukan saya,” Benteke memberitahu laman web rasmi kelab itu.

“Saya rasa ia adalah kelab yang sesuai untuk saya kerana saya telah berbual panjang dengan pengurus dan saya mahu menjadi sebahagian daripada projek itu,” tambah pemain dari Belgium ini.

Benteke telah bermain 100 perlawanan untuk Villa dalam tiga musim, menjaringkan 49 gol.

Dilahirkan di Kinshasa, Zaire, dia menyertai Villa dari kelab Belgium Genk pada tahun 2012.

Turut menandatangani Danny Ings dari Burnley dan pemain antarabangsa Brazil Roberto Firmino, Liverpool telah membuat pelaburan yang besar dalam dalam membayar pemain untuk memperbaiki kedudukannya di tempat keenam yang mengecewakan musim lalu.

ep2p-2