My Kuali: Sira labu…. lagi

 buat lagi sira labu…. tapi kali ni kak rose guna pemanggang ajaib tu. lagi mudah dan cepat jer masaknya, tak lembik kejadiannya macam yang first time buat tu. dan cara kak rose ni lagi mudah nak buatnya… memang kak rose nak yang mudah2 jer kan..

 cara kak rose yang sangat mudah. dah kupas labu tu, then rendam dalam air kapur sekejap -+ 15 minits cam tu kot, pas tu basuh n bilas bersih2 ya… takut nanti terasa pulak kapur tu kat labu. pas tu lumur dengan sedikit garam dan masuk dalam pemanggang ajaib dan buh sedikit daun pandan. bakar dengan api perlahan, bila dah empuk baru tabur gula dan continue bakar dalam 5 minits..

 end result, labu tak lembik dan gula dah jadi caramel… sejukkan, dah ready untuk dinikmati.

hmmmm…. nyum nyum, nikmati sejuk lagi la sedap. boleh jadi menu untuk berbuka puasa nanti.

ep2p-2