My Kuali: Kuey teow kungfu

 Asalamualaikum dan salam satu ramadan…. puasa tapi nak jugak tepek kuey teow yang kak rose masak untuk lunch tengah hari semalam… ni gara2 terpandang tayangan amal dari blog Ibu Sham yang berada nun jauh dinegara orang. menu ni memang pebret, kalau makan kat kedai selalulah mintak menda ni… tapi en asben memang tak boleh masuk masakan yang cenggini… untung jugak sbb tak de sapa nak rasa menu yang kak rose oder! tamak kan!

 kak rose ikut jer macam Sham, buat untuk satu portion, senang nak adjust…tapi memang duk sorang, buat pun untuk sepinggan je la kan… goreng kuey teow yang telah digaul dengan telor dan sedikit garam dan lada sulah…. ni la ropanya bila dah kuor dari kuali.

 dan sayur mayur2… udang ciput jer kak rose buh sbb sangat allergic sangat to seafood, nak ayam pulak keras kejung dalam freezer, so forget about it la… kak rose tak buh langsung cili api abb tekak masih sakit, batuk… so kena avoid yg pedas2 tu….

 Sham, tq ya kongsikan cara n resepi…. mohon kak rose cnp kat sini lak.

Untuk kuah pulak..


tumiskan bawang putih and cili api (kalau nak pedas). Tapi Ibu boh
jugak bawang merah sikit.. ini kes ada sekerat bawang merah baki dari
masak-masak sebelum tu. So dari membazir kan kan..

– dah tu masukkan segala harta karun yang kita suka.. udang ke.. ayam ke.. sotong ke.. goreng sekejap.


later.. masukkan air. Tunggu sampai mendidih. Pecahkan sebijik telur
and kacau. Anyway kut tak suka telur.. boleh la skip this step.

– untuk memekatkan kuah.. ambik sesudu teh tepung jagung.. you know what to do la kan.

– lastly.. adjust la garam and whatsnot.

last but not least… kiwi fruit yg kak rose bli minggu lepas, tak termakan sbb batuk. sebeban buah2 betapa dalam fridge…harap2 jangan spoil sudah le

ep2p-5small