Liverpool's Raheem Sterling runs with the ball during their English Premier League soccer match against Stoke City at Anfield in LiverpoolLIVERPOOL menolak tawaran £40 juta (RM235 juta) yang kemukakan Manchester City untuk mendapatkan Raheem Sterling.

Ini kali kedua pasukan City cuba mendapatkan bintang England, namun pihak atasan Anfield menolak.

Difahamkan, pasukan City enggan menaikkan tawaran mereka, walaupun mampu untuk melakukan bidaan terakhir itu secara terus dengan menyatakan jumlah yang mereka sanggup bayar untuk mendapatkan Sterling.

Pemain yang hanya ditawarkan sebanyak £100,000 (RM590,000) seminggu adalah tidak realistik kerana peluang untuk bermain di Stadium Etihad bernilai £50 juta (RM294 juta).

“Bolehkah anda mendapatkan Raheem Sterling? Kemungkinan boleh jika anda ke Liverpool dengan membawa £100 juta (RM588 juta),” komen Manuel Pellegrini.

Namun hakikatnya, walaupun tindakan Sterling  meninggalkan Anfield tidak dapat dielakkan dan isu berbangkit nanti adalah harga yang bakal ditetapkan kedua-dua pasukan sehingga menandatangani perjanjian.

City sudah lama menyimpan hasrat untuk menandatangani perjanjian bersama Sterling dan akan membida pemain itu sebaik musim terbaru ini berakhir.

Tambah lagi, mereka juga perlu mendapatkan lebih banyak pemain Liga Perdana Inggeris (EPL) dan bersedia untuk mendapatkan pemain tengah Arsenal, Jack Wilshere, seperti mana didedahkan akhbar Sportsmail awal tahun ini.

– mStar