Bongkah Batu Bergolek Ke Arah Pelajar-Pelajar Dari Singapura, Kata Saksi

KOTA KINABALU – Bongkah batu yang besar dan bertan-tan beratnya telah bergolek menuju ke arah sebahagian besar pelajar-pelajar sekolah rendah dari Singapura yang kebetulan pada masa kejadian sedang bersiap sedia menuruni Gunung Kinabalu iaitu gunung tertinggi di Asia Tenggara pada Jumaat di kawasan trek yang bertali.

 

Ia adalah kejadian yang sangat malang serta menyayat hati.

 

Gempa bumi yang berlaku pada jam 7.17 pagi itu dengan magnitud hampir enam pada skala Richter telah mengegar Gunung Kinabalu dengan dahsyat sekali – mengorbankan 19 nyawa setakat ini.

 

Dan pada saat bongkah batu yang besar dan berat itu sedang bergolek menuruni curam dan lereng gunung berkenaan, sekumpulan 40 murid sekolah rendah dan guru mereka dari Singapura secara kebetulan sedang berada di bawah dan bersiap sedia untuk menggunakan tali di trek via ferrata.

 

Mereka dibahagikan kepada lima kumpulan. Setengah daripada mereka baru sahaja memasang tali keselamatan pada badan apabila mereka mendengar bunyi kuat gegaran bagaikan guruh dari atas mereka yang sebenarnya adalah bongkah-bongkah batu besar yang sedang bergolek turun ke arah mereka.

 

Operasi Selamat Mangsa Gempa Bumi Sabah

Mayat pendaki dibawa menaiki helikopter untuk diterbangkan ke Kota Kinabalu.

 

Via ferrata dikendalikan oleh Mountain Torq yang mana pemiliknya Wilfred Tok memberitahu debu dan kabus yang terhasil daripada runtuhan bongkah-bongkah besar itu telah menghalang pemandangan jurupandu daripada melihat bahaya yang sedang bergerak ke arah mereka.

 

Akibatnya, mereka gagal bertindak segera untuk menyelamatkan murid-murid itu yang masih terikat pada tali keselamatan mereka.

 

Menurut Tok, segala-galanya berlaku dengan begitu pantas sekali sehingga menyebabkan mereka tergamam dan gagal bertindak segera menyelamatkan diri.

 

Ketua Polis Daerah Ranau, Deputi Superintendan Farhan Lee Abdullah berkata, kebanyakan 19 mangsa yang terkorban dalam gempa bumi itu adalah berdekatan dengan trek via ferrata trek.

 

Tok menambah, andai kata, gempa bumi itu berlaku 15 atau 30 minit awal, murid-murid berkenaan tidak akan berada di trek berkenaan lagi dan mereka mungkin terselamat.

 

Katanya, gempa bumi itu telah memusnahkan keseluruhan trek pendakian puncak Tunku Abdul Rahman.

 

Sebahagian besar bongkah batu dan serpihan yang bergolek ke bawah adalah di bahagian atau seksyen tali putih yang merupakan sebahagian daripada laluan Laban Rata menuju ke arah jejak ke puncak.

 

Runtuhan bongkah batu itu begitu teruk sehingga ia menghalang sama sekali laluan turun yang menyebabkan lebih 100 pendaki tersadai di penara puncak selama lebih 12 jam.

 

Saki baki serpihan batu dan bongkah besar yang pecah dan bergolek sesetengahnya sebesar trak telah menghempap via ferrata dan mengenai beberapa murid dari Singapura itu.

 

Ada yang terus bergolek sehingga menghempap Rumah Rehat Panar Laban, kata Tok.

 

Menurut laporan The Straits Times, beberapa jam sebelum kejadian, murid sekolah rendah dari Tanjung Katong itu yang menyertai lawatan sambil belajar yang dikenali sebagai ‘ Cabaran Omega’ menulis di dalam blog yang menceritakan mengenai perjalanan mereka.

 

Entri terakhir di blog tersebut bertarikh 4 Jun bertajuk “Reached! (Tiba) Pendant Hut”.

 

“Hari yang penuh mencabar. Walaupun pendakian ke Pendant Hut, langkah demi langkah, kami semua berjaya melakukannya!,” menurut entri di blog tersebut.

 

Ia bukan pertama kali sekolah rendah tersebut mengadakan lawatan sambil belajar ke Gunung Kinabalu.

 

Menurut sebuah majalah yang diterbitkan sekolah tersebut pada tahun lalu, Cabaran Omega adalah sebahagian program yang diadakan khas untuk ketua pelajar dan ketua sukan sekolah berkenaan.

 

Pelajar dan kakitangan dari Sekolah Menengah Fuchun dan Sekolah Menengah Greenridge juga berada di Gunung Kinabalu.

 

Kesemua pelajar dan guru selamat tiba di Singapura pada pukul 12.20 tengah malam pada Sabtu.

 

Ini termasuk 32 pelajar dan empat guru dari Greenridge dan 26 pelajar dan empat guru dari Fuchun. – mstar

Related

ep2p-2