The Inaugural Islamic Nations Rugby Championship sanctioned by World Rugby and Co Organised with the Malaysia Rugby Union. Final match - Malaysia vs Algeria. Photo Credit - Azlee Kassim Tigers Super Sports

Pemain Malaysia teruk dilanyak oleh pemain Algeria yang berang kerana tewas kepada pasukan Malaysian pada final of the Crescent Cup yang berlangsung Melaka.

The inaugural Crescent Cup sepatutnya menjadi medan hubungan baik antara pemain rugbi negara-negara Islam.

12 pasukan yang pada awalnya diberitakan ingin mengambil bahagian namun hanya 6 pasukan sahaja yang menyertai pertandingan ini.

IMG-20150614-WA0014

IMG-20150614-WA0019

IMG-20150614-WA0015

Apabila pasukan Malaysia mula mendahului dengan 9-5 mata, pemain Algerian mula membuat ancaman dan ugutan kepada pemain dan juga pengadil perlawanan sejurus selepas bermulanya babak kedua.

Kemuncak kejadian amuk kontijen Algeria berlaku apabila masa permainan hampir tamat dengan Malaysia mendahului 19-11 mata. Pemain Algeria mula menyerang pemain Malaysia dan pengadil perlawanan.

Dilaporkan juga VIP yang hadir ketika itu juga menjadi mangsa apabila pegawai pasukan Algeria melontarkan Piala kepada mereka.

Pemain Kazakhstan dan Uzbekistan juga memberi pertolongan dengan menyelamatkan kanak-kanak yang berada di kawasan berhampiran.