Liverpool's Raheem Sterling runs with the ball during their English Premier League soccer match against Stoke City at Anfield in LiverpoolLONDON: Penyerang Liverpool, Raheem Sterling kini turut menjadi buruan musuh tradisi, Manchester United ketika penyerang sensasi itu dilihat seperti hampir pasti mahu meninggalkan Anfield untuk menyertai kelab yang berentap dalam Liga Juara-Juara Eropah.

Namun, perpindahan itu dikatakan agak mustahil kerana Liverpool enggan melepaskan pemain mereka kepada kelab seteru.

Status pemain berusia 20 tahun itu sehingga hari ini masih lagi menjadi tanda tanya.

Malah, menghangatkan lagi keadaan, ejen Sterling, Aidy Ward berkata penyerang tersebut tidak akan memperbaharui kontraknya dengan Liverpool walaupun ditawarkan gaji 900,000 pound (RM5.085 juta) seminggu untuk kekal di Anfield.

Ward yakin Manchester City atau Chelsea akan menjadi destinasi baru buat Sterling.

Kenyataan tersebut sekali gus menamatkan spekulasi bahawa pemain itu dikatakan akan berpindah ke Real Madrid, Barcelona atau Bayern Munich.

Rundingan mengenai kontrak baharu antara Sterling dengan The Reds gagal mencapai kata sepakat apabila pemain berkenaan menolak tawaran gaji sebanyak 100,000 pound (RM564,582) seminggu sebelum ini.

Sterling dilaporkan tekad untuk meninggalkan Anfield musim panas ini.

Penyerang sensasi itu yang menjadi mangsa ejekan ketika anugerah tahunan Liverpool pada Rabu masih mempunyai baki kontrak dua tahun bersama Liverpool.

Memburukkan lagi keadaan, Liverpool menegaskan Sterling tidak akan dijual.