My Kuali: Kacang kuda rebus

Asalamualaikum dan salam isnin. Pagi2 hari kak rose dah pergi klinik sbb demam dari semalam lagi…. ingatkan bila dah makan ubat tu kebah la, tapi malam tadi sejuk menggigil walaupun badan sangat panas.. so pagi2 lagi dah kena g doktor la…. dan sebelum g doktor tu kak rose dah rebus kacang kuda ni, konon nak buat yang bersira pedas tu…. tapi bila dah demam dan batuk2, terus lah kancel nak buat tu… rebus jer pun ok gak, sihat dan tak berminyak2 kan… rebus kacang style kak Hanieliza… walaupun mulut pahit tapi makan jugak kacang ni!

Bahan-bahan:
300gm kacang kuda
1 sudu besar gula pasir
garam secukup rasa

cara:

cucikan kacang kuda dan rendamkan semalaman
rebuskan dengan gula dan garam sehingga lembut lebih kurang 1 jam
bila nampak kembang bolehlah ditoskan dan dihidangkan

dan ini lah ubat demam, batuk dan selsema dari klinik tu…harap2 ok la lepas makan ubat nih. first time g klinik sejak pindah ke Penang ni…

ep2p-2