Iklan yang paling Laris awal tahun ini..

Amboi, kalau boleh perli .. Punyala sakan!! Hebat sungguh. Semua orang sedia maklum yang republic Czech sedang dilanda masalah kekurangan makanan dan minuman..

Hampir kesemua rakyat mereka menjadi mangsa kebuluran malah ada diantara mereka menghidapi masalah penyakit sindrom yang merbahaya..Kesian plak rasenyerr..

Gara-gara itu, satu organisasi yang menggelarkan diri mereka “Czech People in Need” mengambil inisiatif melancarkan satu kempen tentang kebuluran. Memang unbelievable lah.. Santai sungguh iklan mereka..Gempak habis..

Bersahaja je kot.. Baring tengah-tengah padang pasir sambil menggayakan item-item mahal.. Bergaya siot..

Jangan salah faham yerr..Sebenarnya, mesej sebenar  iklan itu adalah untuk memperlihatkan perbezaan nilai yang begitu ketara di mana golongan berada membelanjakan wang mereka untuk perkara tidak perlu, sedangkan nilai sama mampu memberikan golongan miskin keperluan asas untuk hidup.

Penduduk di sana mahukan ‘bantuan’ daripada kita.. Nampak sangat naïf dan miskin teruk.. Haa, korang tahu tak, iklan tu berjaya dan mendapat rating yang tertinggi.. Ingatlah yer, kalau kita susah, masih ada beribu-ribu orang lagi yang susah.. So, apa salahnya kalau tolong menolong .. Ye dak?

Sehingga sekarang, masih kagum dengan kehebatan iklan tue.. First time tengok, memang lawak, tapi mesej yang disampaikan sangatlah menusuk kalbu.. ~~MiraAzhar/Utaranews.com

ep2p-5small