My Kuali: Ayam panggang sedap

Asalamualaikum dan salam isnin….muga semuanya ceria dan tak de la yang mengalami monday blues kan… sapa2 yang tak bersemangat nak keja tu meh kak rose bagi vitamin untuk menambah kerajinan disamping menternak lemak….ayam panggan sedap yang pastinya memang sedap!  dan digandingkan pulak dengan potato wedges n coleslaw…. berkepok2 lemak menepek sama!

 kak rose kongsikan resepinya kat sini, cik google yang carikan dan yang pertama kak rose jumpa resepi sedap dari dapur Mamasya ni lah…. so minyak izin nak tepek kat sini pulak ya… resepi ni untuk seekor ayam ya, tapi kak rose buat guna 2 keping whole leg jer, so pepandai nak ejas according to our taste bud la kan…

Bhn2 A:

3 s/b cili boh – guna 2 sb cili kering blender

2 keping gula
Melaka

1/2 cawan air –
masak semua hingga pekat

 Bhn2 B:

 4 ulas bawang pth

 1 ulas bawang
besar

 1 kiub stok ayam

 1 inci halia

 5 s/b sos lada
hitam – letak 3 sb + 2 sb sos tiram

 5 s/b madu – letak
2 sb sj sbb dah habis stok tp sdg elok tak manis ayamnya

 Garam

 Butter – lumur pada ayam masa nk bakar nnt 

– blend bhn A dan B bersama2..

– lumur bhn blend pada ayam yg telah dikelar dan perap
sekurang2nya 2 jam.

– lumur butter dan panggang ayam 180C 50 min- 1 jam atau
hingga masak.

siram atas ayam lebihan
perapan dlm bekas ayam bakar

RESEPI AYAM PANGGANG BEST
Sumber; Liza @ Intai dapur
Oleh ; Dapurmamasya

Bhn2 A:
3 s/b cili boh – guna 2 sb cili kering blender
2 keping gula Melaka
1/2 cawan air
– masak semua hingga pekat

Bhn2 B:
4 ulas bawang pth
1 ulas bawang besar
1 kiub stok ayam
1 inci halia
5 s/b sos lada hitam – letak 3 sb + 2 sb sos tiram
5 s/b madu – letak 2 sb sj sbb dah habis stok tp sdg elok tak manis ayamnya
Garam
Butter – lumur pada ayam masa nk bakar nnt

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

RESEPI AYAM PANGGANG BEST
Sumber; Liza @ Intai dapur
Oleh ; Dapurmamasya

Bhn2 A:
3 s/b cili boh – guna 2 sb cili kering blender
2 keping gula Melaka
1/2 cawan air
– masak semua hingga pekat

Bhn2 B:
4 ulas bawang pth
1 ulas bawang besar
1 kiub stok ayam
1 inci halia
5 s/b sos lada hitam – letak 3 sb + 2 sb sos tiram
5 s/b madu – letak 2 sb sj sbb dah habis stok tp sdg elok tak manis ayamnya
Garam
Butter – lumur pada ayam masa nk bakar nnt

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

 blend bhn A dan B bersama2..
– lumur bhn blend pada ayam yg telah dikelar dan perap sekurang2nya 2 jam.
– lumur butter dan panggang ayam 180C 50 min- 1 jam atau hingga masak.siram atas ayam lebihan perapan dlm bekas ayam bakar.

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

ep2p-2