Muhyiddin sedih Penerokaan Tanah Cameron Highlands Masih Berkenaan

            
        

                    
  

  

CAMERON HIGHLANDS -. Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini meluahkan rasa dukacita Dengan pencerobohan di Tanah Tinggi Cameron Highlands Yang Terus berlembutlah meskipun: operasi Penguatkuasaan Vice dijalankan

Timbalan Perdana Menteri berkata Bupati membimbangkan lagi apabila juga pihak berkenaan Mass Berani mencabar sehingga Pihak Berkuasa dan Ya No keadaan Jogja Berterusan beliau are Pasti sehingga Bila keadaan tanah Yang Masih Ada di Cameron Highlands Boleh bertahan.

“Saya Agak dukacita … Perasaan sudah Tauhu berkenaan pencerobohan Jogja tetapi apabila view this secara dekat bersukacita sebahagian rantau yang ditutup plastik merupakan kawasan Pertanian Yang diceroboh dan pencerobohan berlembutlah Semasa Proses Penguatkuasaan Terhadap penceroboh Sedang kewajibannya.

“Sudah doa hari Jogja lenang di here dan DAPAT lihat Cameron Highlands sudah Parah dan Jika tiada Satu Tindakan Tegas dan berkesan Diambil, Saya tak berapa lama Tauhu lagi kawaasan bertahan Boleh Jogja,” katanya.

Beliau bercakap Carian kepada pemberita Carian selepas Pendapat melakukan penyaringan mengejut ke Cameron Highlands Untuk view this perkembangan added Usaha Baik Pulih dan Pemantauan Pihak Berkuasa berikutan insiden banjir lumpur dan tanah Runtuh di rantau peranginan ITU Pada November Tahun Lepas.

Muhyiddin, Yang JUGA pengerusi Jawatankuasa Khas Mengenai Banjir Kilat di Cameron Highlands, berkata Perasaan Bupati 500 Pegawai dan Kakitangan Carian daripada Pelbagai jabatan dan agensi Terlibat Dalam: operasi membersih dan membanteras penerokaan tanah, namun beliau mendapati IA belum memadai.

Ini, katanya, memandangkan Akibat Carian daripada aktiviti pencerobohan ADALAH teruk dan Memberikan Kesan Yang membimbangkan Carian kepada alam sekitar.

Beliau bagaimanapun Yakin Penguatkuasaan Yang berkesan Boleh dilaksanakan Dengan menambah petugas Penguatkuasa Serta memperbanyakkan Alatan Yang Boleh Membantu Dalam kerja-kerja Penguatkuasaan.

Antara kemalangan perkara Yang Boleh ADALAH dilaksanakan mewujudkan pos-pos Kekal di rantau yang saya kenali Pasti Sebagai lokasi tumpuan pencerobohan Dengan meletakkan Pegawai Penguatkuasa sehingga diproses dengan Penguatkuasaan dan pembersihan Yang Sedang dilaksanakan selesai dijalankan, kata Timbalan perdana menteri.

Beliau berkata kemalangan perkara ITU Akan diputuskan Carian selepas Mendapat Pandangan Carian daripada Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dan Panglima Angkatan Tentera Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin dan Kerajaan Negeri Pahang Pada mesyuarat Jawatankuasa Khas Mengenai Banjir Kilat di Cameron Highlands Akan datang.

Muhyiddin berkata Langkah ITU Bagi memastikan Pemantauan Bupati ketat DAPAT dilakukan kerana dikhuatiri pencerobohan Boleh berulang Perasaan Tindakan Telah Diambil.

Bagi mengelak insiden ancaman Terhadap Pihak Berkuasa Terus berlembutlah, Timbalan Menteri perdana berkata beliau Akan mencadangkan Supaya rantau-rantau yang Sering berlembutlah Kejadian ITU diwartakan Sebagai rantau Keselamatan.

“Langkah Jogja Perlu diperhalusi seperti keperluan Membentuk Pasukan khas Bagi Pemeliharaan rantau ITU Carian daripada dimasuki juga pihak Luaran Sekali gus Boleh menyekat penceroboh Carian daripada memasuki rantau tumpuan berkenaan,” katanya.

Ditanya apakah Hasrat mengembalikan Cameron Highlands Sebagai rantau Pelancongan Unggul DAPAT dicapai segera, Muhyiddin berkata beliau optimis are kemalangan perkara ITU DAPAT dilakukan sehinggalah kerja-kerja Penguatkuasaan menghalang pencerobohan DAPAT dilakukan sepenuhnya.

Kejadian banjir lumpur dan tanah Runtuh di Kampung Raja, Pekan Ringlet dan Lembah Bertam di Cameron Highlands Pada 5 Nov lepaskan, mengakibatkan lima Kematian dan Bupati 90 Mangsa Carian daripada 28 Keluarga Terpaksa dipindahkan ke Pusat pemindahan, di Dewan Serbaguna Orang Ramai di Ringlet.

Penerokaan tanah secara haram dikatakan Antara faktor berlembutlah banjir dan tanah Runtuh di daerah tanah quality Jogja. – BERNAMA

Komen

komen

        

                                                    

ep2p-2