MUAR – Remaja perempuan yang ditahan kerana dipercayai mahu menyertai kumpulan militan IS di Syria, pernah memberitahu mahu melanjutkan pelajaran di madrasah bagi mendalami ilmu agama, demikian menurut bapa saudara dan rakan sekolahnya.

Bapa saudara remaja itu jelas terkejut apabila dimaklumkan anak saudaranya itu ditahan kerana disyaki mahu menyertai IS.

“Saya tidak tahu pun anak saudara saya ini ditahan sehingga anda (pemberita) memberitahu saya…hubungan dia dan keluarga juga baik dan tiada masalah serta agak rapat dengan rakannya di sekolah.

“Apa yang kami tahu dia yang juga anak sulung daripada tiga beradik dan kematian ibunya sejak beberapa tahun lalu, mahu melanjutkan pengajian di sebuah madrasah baru-baru ini,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di sebuah kampung di sini hari ini.

Seorang rakan remaja perempuan itu pula berkata, suspek pernah memberitahu mahu mendalami ilmu agama dan melanjutkan pelajaran ke madrasah.

“Kami (rakan-rakan) terkejut dia ingin menyertai IS…dia seorang yang peramah dan agak pandai dalam pelajaran,” kata pelajar lelaki berumur 16 tahun itu.

Kelmarin, sepasukan polis daripada Bahagian Anti-Pengganas, Cawangan Khas Bukit Aman menahan seorang remaja perempuan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) kerana dipercayai merancang untuk menyertai IS di Syria.

Menurut polis, remaja berusia 14 tahun itu dikesan terpengaruh dengan fahaman ekstremis berkenaan selepas berinteraksi dengan dua individu di laman Facebook, sebelum bertindak nekad mahu meninggalkan negara bagi menyertai kumpulan militan itu. – BERNAMA